• 2024. gada 16. septembris 05:40
  • Diena
  • 6

Latvijā reģistrēto jaundzimušo skaits septiņos mēnešos sarucis par 13,5%

Latvijas demogrāfiskā situācija

Latvijā reģistrēto jaundzimušo skaits šā gada pirmajos septiņos mēnešos ir piedzīvojis ievērojamu kritumu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie provizoriskie dati. Šajā laika posmā reģistrēti tikai 7476 jaundzimušie, kas ir par 13,5% jeb 1165 bērniem mazāk nekā tādā pašā laikā pērn.

Salīdzinājums ar iepriekšējiem gadiem

Šīs tendences nav jaunas, jo Sevišķi pēdējos gados Latvijā novērojama iedzīvotāju skaita samazināšanās, kas visvairāk jūtama jaunāko paaudžu dzīves pirmajā posmā. 2022. gadā tāpat tika novērots kritums iedzīvotāju skaitā, kas liecina par pastāvīgu demogrāfisko krīzi valstī. Šādi dati liecina par virkni sociālu un ekonomisku izaicinājumu, ar kuriem nākas saskarties ģimenēm un jauniem pāriem, kuri plāno bērnus.

Ietekme uz sabiedrību

Samazinātais jaundzimušo skaits var radīt nopietnas sekas Latvijā. Esošais demogrāfiskais stāvoklis var ietekmēt nākamo paaudžu darba spēka pieejamību, pensiju sistēmu un vispārējās sociālās labklājības programmas. Jāņem vērā, ka lielāks bērnu skaits ir nozīmīgs ekonomiskās izaugsmes un sociālās stabilitātes rādītājs.

Perspektīvas un risinājumi

Valsts iestādēm ir jākoncentrējas uz politiku, kas veicina ģimenes atbalstu un bērnu audzināšanu. Tas varētu ietvert finansiālas atbalsta programmas, izglītības kvalitātes uzlabošanu un sabiedrības attieksmes maiņu pret ģimenes dzīvi. Lai stabilizētu demogrāfisko situāciju, ir nepieciešami pasākumi, kas mudinātu jaunās ģimenes veidot un paplašināt ģimenes. Šie dati par jaunajām dzimšanām atspoguļo vēlmi mazināt demogrāfiskās krīzes sekas un veidot labvēlīgāku vidi nākamajām paaudzēm Latvijas sabiedrībā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Diena portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas