• 2024. gada 16. septembris 10:51
  • NRA
  • 5

Latvijā turpinās dzimstības lejupslīde; šogad piedzimuši par 13,5% mazāk bērnu nekā pērn

Latvijas demogrāfiskā situācija

Latvijā turpinās dzimstības lejupslīde, kas apliecināta ar Centrālās statistikas pārvaldes publiskotajiem provizoriskajiem datiem. Šogad, līdz septembra beigām, mūsu valstī reģistrēti 7476 jaundzimušie. Tas ir ievērojams kritums, jo salīdzinājumā ar 2022. gada attiecīgo periodu, piedzimis par 13,5% jeb 1165 bērniem mazāk.

Salīdzinājums ar iepriekšējiem gadiem

Dzimstības rādītāju samazināšanās nav jauna parādība Latvijā. Iepriekšējos gados arī tika novērota tendence uz dzimstības gan samazināšanos, gan stagnāciju, kas rada bažas par nākotnes demogrāfisko situāciju. Šādi rādītāji ietekmē ne tikai ekonomiku, bet arī sociālo struktūru, piesaistot diskusijas par rūpēm par ģimenēm un dzimstību veicinošiem pasākumiem.

Iemesli dzimstības samazinājumam

Viena no galvenajām dzimstības samazināšanās iemeslu analīzēm liecina par vairākiem faktoriem. Ekonomiskā nestabilitāte, jauniešu migrācija uz ārzemēm un ģimenes dzīves kavēšanās ir tikai daži no ietekmējošajiem aspektiem. Tāpat sabiedrībā joprojām ir maiņas tendences attiecībā uz tradicionālajām ģimenes vērtībām, ko ietekmē urbanizācija un sociālās vides pārmaiņas.

Ko saka eksperti?

Demogrāfijas eksperti laba veidā skata šos datus kā brīdinājuma signālu valdībai un sabiedrībai kopumā. Ir nepieciešams izstrādāt un īstenot politiku, kas veicina ģimeņu izveidi un atbalsta dzimstību. Papildu atbalsta pasākumi, piemēram, pabalstu palielināšana un pieejamu bērnu aprūpes iespēju nodrošināšana, varētu būt būtiski, lai uzlabotu situāciju.

Nākotnes prognozes

Ja situācija nemainīsies, nākotnē Latvija var saskarties ar vēl lielāku demogrāfisko krīzi. Tādēļ svarīgi ir ne tikai analizēt esošos datus, bet arī meklēt risinājumus un veidus, kā veicināt dzimstību, kas ir būtisks aspekts valsts ilgtspējai. Iedzīvotāju skaita samazināšanās ir izaicinājums, kuru jārisina kopīgi visai sabiedrībai.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas