Latvijas Dabas fonds aicina nenogrābt no zemes visas sakritušās rudens lapasLatvijā
Foto un virsraksts: NRA
  • vakar 19:06
  • NRA
  • 6

Latvijas Dabas fonds aicina nenogrābt no zemes visas sakritušās rudens lapas

Rudens lapas un to ekosistēmas nozīme

Latvijas Dabas fonds (LDF) aicina visus Latvijas iedzīvotājus pievērst uzmanību rudens lapām un to nozīmīgo lomu ekosistēmā. Sakritušās lapas, kas ik gadu pārklāj zālienus un mauriņus, ne tikai veido dabisku ainavu, bet arī kalpo par svarīgu biotopu daudzām dzīvām radībām, tostarp kukaiņiem un citiem maziem dzīvniekiem.

Jāatstāj vismaz puse no lapām

Saskaņā ar LDF komunikācijas vadītājas Lienes Brizgas-Kalniņas teikto, ir svarīgi, lai cilvēki nenogrābt no saviem pagalmiem visas sakritušās rudens lapas. LDF ierosina atstāt vismaz pusi no tām uz zemes, lai radītu piemērotu vidi dažādām sugām un sekmētu bagātīgāku bioloģisko daudzveidību.

Rūpes par dabu un ilgtspēju

Paliekot lapas vaļā, iedzīvotāji palīdz nodrošināt dabas resursu ilgtspējību un ierobežot nepieciešamību pēc ķīmiskiem augu mēslošanas līdzekļiem, kas varētu piesārņot vidi. Turklāt tas veicina veselīgāku un dabiskāku ekosistēmu, ļaujot daba labāk tikt galā ar klimata izmaiņām.

Aicinājums rīkoties lokāli

LDF aicina ikvienu nodrošināt sava dārza ekoloģisko līdzsvaru, pievēršot uzmanību tam, kā mēs kopjam savu vidi. Iedzīvotājiem jāsāk domāt par dabas resursiem un to saglabāšanu ilgtermiņā, nevis īstermiņa estētikas sasniegšanu. Izmantojot rudens lapas kā dabīgu mulču, dārznieki var arī uzlabot augsnes uzturu.

Secinājums

Rudens lapas ir ne tikai dabas skaistuma daļa, bet arī būtiska ekosistēmas sastāvdaļa. Latvijas Dabas fonds aicina visus pārdomāt savus dārza paradumus un dot iespēju dabai attīstīties. Ievērojot šos ieteikumus, mēs varam kopā veidot veselīgāku vidi mūsu mājās un planētā kopumā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas