• 2024. gada 16. septembris 07:14
  • VS
  • 4

Latvijas ornitologs fiksē zivjērgļa ligzdas būvniecību

Zivjērgļa Ligzdas Būvniecība Vasaras Beigās

Latvijas ornitologs Aigars Kalvāns, vides eksperts AS "Latvijas valsts meži" (LVM), ir novērojis neierastu parādību, kad zivjērgļa pāris vasaras izskaņā sācis būvēt ligzdu. Parasti putni savas ligzdas veido pavasarī, taču ir gadījumi, kad tas notiek arī vasaras beigās, īpaši, ja iepriekšējā ligzdošana nav bijusi veiksmīga.

Specifiskas Situācijas Analīze

Šis zivjērgļu pāris ligzdu būvē, jo šī gada perējums aizgāja bojā. Kalvāns skaidro, ka ligzda tika pārbaudīta jūlija sākumā, kad tajā atradās divi mazi, aptuveni divas nedēļas veci putni, un pie ligzdas bija abi pieaugušie putni, kuri izskatījās uztraukti. Jūlija beigās, pārbaudot ligzdu, tā jau bija tukša, un neviena putna pie tās nebija.

Ligzdas Būves Raksturojums un Perspektīvas

Līgst būvēšanas procesā abi putni piedalās, taču ir raksturīgi, ka ligzdas intensīvu būvēšanu veic tikai tēviņi, kad tie ir atraduši jaunu teritoriju un piemērotu kokus. Ja viss ritēs labi, šis zivjērgļu pāris varētu apdzīvot jauno ligzdu, kas sniedz cerības par viņu turpmāko reprodukciju.

Putnu Monitoringa Svarīgums

LVM vides eksperti jau 17 gadus regulāri veic putnu sugu monitoringu, tostarp zivjērgļa, lai uzraudzītu ligzdošanas sekmes un populācijas dinamiku. 2022. gadā tika apsekotas 240 teritorijas, un zivjērgļa ligzdas tika fiksētas vairāk nekā pusē no šīm teritorijām. 2023. gadā tika atklātas piecas jaunas zivjērgļu teritorijas, kuras līdz šim nebija zināmas.

Zivjērglis kā Rets Ligzdotājs Latvijā

Zivjērglis (lat. - Pandion haliaetus) Latvijā ir relatīvi rets ligzdotājs, un lielākā daļa zivjērgļu caurceļo. Latvijā ligzdo 220-240 pāri, un šādu monitoringu turpināšana ir būtiska, lai nodrošinātu šo putnu sugu labklājību un saglabātu to biotopus.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas