Latvijas pētnieki radījuši ekstremāliem apstākļiem piemērotu uzturuZinātne un tehnoloģijas
Foto un virsraksts: TV3
  • 2025. gada 25. februāris 11:11
  • TV3
  • 89

Latvijas pētnieki radījuši ekstremāliem apstākļiem piemērotu uzturu

Ekstrēmu apstākļu pārtikā jauni risinājumi

Latvijas pētnieki ir spēruši soli uz priekšu, izstrādājot jaunu pārtikas produktu līniju, kas ir piemērota lietošanai ekstremālos apstākļos. Sadarbojoties Rīgas Tehniskās universitātes (RTU), biznesa augstskolas “Turība” un Zemessardzes Zinātnes, pētniecības un inovāciju ieviešanas centra pētniekiem, ir radīti inovatīvi risinājumi, kas var sniegt palīdzību gan zinātniskajās ekspedīcijās, gan militārās aktivitātēs.

Praktisks izmēģinājums Dienvidpolā

Jauno pārtikas produktu pirmais praktiskais tests norisinājās ietvaros ekskursijā uz Dienvidpolu, kur piedalījās latviešu uzņēmējs un alpīnists Juris Ulmanis. Šī ekspedīcija bija veltīta Ukrainas atbalstam, un tās laikā tika pārbaudītas jaunizstrādāto ēdienu uzturvērtība un pielāgošanās spējas ekstrēmā vidē.

Uztura nozīmība ekstrēmā vidē

Ekstremālos apstākļos pārtikas kvalitāte un kaloriju blīvums ir sevišķi svarīgi, jo tie var ietekmēt gan fizisko, gan psiholoģisko izturību. Pētnieki uzskata, ka jaunie produkti ir ne tikai viegli pārvadājami un sagatavojami, bet arī nodrošina nepieciešamo enerģiju un barības vielas ilgstošai uzturēšanās laikā grūtos apstākļos.

Uzņēmīga sadarbība un nākotnes perspektīvas

Šīs sadarbības rezultāti ir cerīgi, un ir plānots turpināt pētījumus un attīstību, lai uzlabotu pārtikas produktus ārkārtas situācijām. Pētnieki cer, ka viņu darbs ne tikai palīdzēs atbalstīt dažādas ekspedīcijas, bet arī dos ieguldījumu Latvijas inovāciju attīstībā un starptautiskajā sadarbībā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas