LDDK:«Ārvalstu speciālistu piesaistei ir jānotiek sistēmiski, regulēti» (+VIDEO)Ekonomika
Foto un virsraksts: VS
  • vakar 15:55
  • VS
  • 3

LDDK:«Ārvalstu speciālistu piesaistei ir jānotiek sistēmiski, regulēti» (+VIDEO)

Video skaties šeit

Ārvalstu speciālistu piesaiste – nepieciešamība pēc sistēmiskas pieejas

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektors Kaspars Gorkšs uzsver, ka ārvalstu speciālistu piesaistei ir jānotiek sistēmiski un regulēti. Viņš norāda, ka Latvijas iekšējie cilvēkresursi vien nepietiek darbaspēka trūkuma problēmu risināšanai. Gorkšs aicina steidzīgi ieviest skaidru normatīvo regulējumu un mērķtiecīgu atbalstu darba devējiem un darba meklētājiem no ārzemēm.

Integrācija un stereotipi – izaicinājumi jaunpienācējiem

Gorkšs uzsver būtiskumu aktīvi iesaistīt jaunpienācējus ne tikai darba tirgū, bet arī izglītības procesos. Šobrīd 14,6% no visiem studējošajiem Latvijā ir ārvalstnieki, un ir svarīgi domāt par efektīvu viņu iekļaušanu Latvijas sabiedrībā. Stereotipi un priekšstati, kas pastāv sabiedrībā, var radīt barjeras gan jaunpienācējiem, gan uzņemošajai sabiedrībai. Veiksmīgas integrācijas pamatā jābūt divpusējai pieņemšanai.

Statistika par uzturēšanās atļaujām un ārvalstnieku skaitu

Saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem, no 2022. gada beigām līdz 2024. gada vidum uzturēšanās atļauju skaits Latvijā pieaudzis par 18,6%. Šobrīd Latvijas teritorijā ir mazāk nekā 130 tūkstoši ārvalstu pilsoņu, no kuriem liela daļa ir Ukrainas civiliedzīvotāji (29,400 uzturēšanās atļauju). Latvija ieņem pozitīvu attieksmi pret ārvalstniekiem, taču ir jādomā par to, kā sagatavot uzņēmumus un sabiedrību šiem darba ņēmējiem.

Neizmantotais darbaspēka potenciāls

Statistikas dati liecina, ka Latvijā ir neizmantojams ārvalstnieku darbaspēka potenciāls, īpaši trešo valstu pilsoņu vidū. Ekonomikas ministrijas apkopotā informācija norāda, ka no aptuveni 24 tūkstošiem Ukrainas pilsoņu, kuri pašlaik atrodas Latvijā, tikai 8,7 tūkstoši ir reģistrēti kā darba ņēmēji. Šī situācija liecina par būtisku plaisu starp pieejamo darbaspēku un reālo darba tirgu, kā arī nepieciešamību rast veidus, kā motivēt un atbalstīt ārvalstniekus, lai viņi iekļautos Latvijas darba tirgū.

Secinājumi un nākotnes virzieni

Gorkša viedoklis skaidri iezīmē ceļu, kādā jāiet nākotnē – integrēt un atbalstīt ārvalstu speciālistus, mācoties no citu valstu pieredzes. Tikai tādā veidā Latvija varēs sekmīgi risināt darbaspēka trūkumu un veidot atbildīgu sabiedrību, kas veicina tautsaimniecības attīstību.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas