• 2024. gada 31. jūlijs 10:00
  • Delfi
  • 32

"Līdz elkoņiem asinīs..." Olimpiskā Parīze – bez ukraiņiem, kas vairs nekad nesportos, bet ar viņu slepkavu faniem

Olimpiskā Parīze: Ukrainas skumjās un lēmuma sekas

Parīzes olimpiskajās spēlēs Ukrainu pārstāvēs 140 sportisti, kas ir mazākā dalībnieku skaita daļa kopš 1996. gada. Šis skaitlis ir zīmīgs, ņemot vērā, ka ukraiņu atlēti gadiem ilgi bijuši vieni no spēcīgākajiem gan Eiropā, gan visā pasaulē. Tomēr 2024. gada olimpiāde iezīmē jaunu, skumju kapitolu Ukrainas sporta vēsturē.

Krievijas iebrukuma graujošās sekas

Viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ Ukrainas sportistu skaits ir samazinājies, ir Krievijas iebrukums Ucrainā. Šī konflikta rezultātā ir gājuši bojā gandrīz pieci simti ukraiņu sportistu un treneru. Tāpēc, kad ieverojam Parīzes olimpiādes gaidāmo atklāšanu, ir grūti noliegt, ka šīs traģēdijas ietekme būs jūtama ne tikai uz sportistiem, bet arī uz visiem sporta veidiem kopumā.

Divkosīgums Starptautiskajā olimpiskajā komitejā

Kamēr ukraiņu sportistu kopums samazinās, Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) ir pieņēmusi lēmumu ļaut 57 atlētiem no Krievijas un Baltkrievijas piedalīties spēlēs. Daži no šiem sportistiem ir skaidri atbalstījuši karadarbību pret Ukrainu. Šāda divkosība rada dusmas ne tikai Ukrainas sportistu vidū, bet arī plašākā sabiedrībā, jo tā šķiet, ka SOK nepietiekami novērtē Ukrainas traģēdiju.

Mūsdienu sporta politikas dilemmās

Parīze solās būt ne tikai sporta svinēšana, bet arī izteikts politisks paziņojums. Galu galā, katrs lauks, kurā sacenšas sportisti, ir arī politiska arēna. Šajā kontekstā ir svarīgi uzsvērt, ka sporta pasākumi, piemēram, olimpiskās spēles, ir ne tikai sacensības, bet arī platformas, kurās var izpaust solidaritāti un atbalstu tiem, kuri ir cietuši no karu sekām.

Noslēgums: Cīņa par taisnīgumu

Ar katru rituālu un uzvaru Parīzes olimpiskajās spēlēs ir jāatceras par ukraiņu sportistiem, kas vairs nespēlē, un par to, ka katra medaļa, kas tiks izcīnīta, nes dziļu vēstījumu par cišanu, izturību un cīņu par taisnīgumu. Olimpiskā Parīze 2024 būs vairāk nekā tikai sporta pasākums – tā būs cilvēces un vienotības apliecinājums krīzes laikā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas