• 2024. gada 29. augusts 19:45
  • NRA
  • 5

Lielākās grūtības piesaistīt skolotājus, kas varētu mācīt otro svešvalodu, kas nebūtu krievu valoda, ir Rīgā

Rīga saskaras ar svešvalodu skolotāju trūkumu

Lielākās grūtības, piesaistot skolotājus, kas varētu mācīt otro svešvalodu, kas nebūtu krievu valoda, ir Rīgā. Šādu informāciju intervijā Latvijas Radio sniedza izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV). Šis jautājums ir īpaši aktuāls, ņemot vērā, ka svešvalodu apguve ir svarīga daļa no mūsdienu izglītības sistēmas.

Izglītības ministre uzsver problēmas apmēru

Anda Čakša skaidroja, ka skolotāju trūkums nav tikai Rīgas problēma, taču Rīgā tas izpaužas visvairāk. "Mūsu mērķis ir veidot daudzveidīgu svešvalodu mācību piedāvājumu, tomēr šobrīd saskaramies ar izaicinājumu atrast kvalificētus skolotājus, kas varētu mācīt, piemēram, angļu, vācu vai franču valodas," uzsvēra ministre.

Valsts iniciatīvas un risinājumi

Lai risinātu šo problēmu, Izglītības un zinātnes ministrija meklē dažādus risinājumus. Tiek plānotas iniciatīvas, lai aicinātu jaunos cilvēkus pievērsties pedagogu profesijai, kā arī veicinātu profesionālo izglītību un tālāku apmācību skolotājiem. Ministre izteica cerību, ka nākotnē situācija uzlabosies un skolotāju skaits, kas mācīs otras svešvalodas, pieaugs.

Sabiedrības iesaistīšana un atbalsts

Sabiedrība tiek aicināta aktīvi iesaistīties un atbalstīt izglītības sistēmu. Valsts un pašvaldību struktūras tiek mudinātas veidot jaunus projektus un programmas, kas varētu atbalstīt svešvalodu apguvi un stimulēt skolotāju kvalitāti. Tomēr galvenais izaicinājums paliek – kā atrast un noturēt skolotājus, kuri spēs piedāvāt kvalitatīvu izglītību dzimtās valodas prasmēs.

Nākotnes perspektīvas

Lai nodrošinātu stabilu un daudzveidīgu svešvalodu apguvi izglītības iestādēs, ir nepieciešams strādāt pie ilgtermiņa risinājumiem. Izglītības ministre Anda Čakša izteica pārliecību, ka, strādājot kopā ar visām iesaistītajām pusēm, Rīga var kļūt par paraugu veiksmīgai svešvalodu izglītībai visā Latvijā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas