Lielas algas un lielas klases vai tomēr citādi – ko sola jaunais modelis "Nauda seko programmai"?Izglītība
Foto un virsraksts: NRA
  • šodien 08:30
  • NRA
  • 4

Lielas algas un lielas klases vai tomēr citādi – ko sola jaunais modelis "Nauda seko programmai"?

Jaunais modelis "Nauda seko programmai"

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir iepazīstinājusi ar jauno algu modeli "Nauda seko programmai", kas plānots ieviest no 2025. gada 1. septembra. Jaunā pieeja paredz garantēt taisnīgu atalgojumu pedagogiem visā Latvijā, neatkarīgi no reģionālajām atšķirībām. Šis pasākums varētu radīt būtiskas izmaiņas Latvijas izglītības sistēmā, īpaši attiecībā uz to, kā tiek finansēta pedagogu alga.

Mērķi un ieguvumi

Jaunais modelis ir izstrādāts, lai nodrošinātu augstāku izglītības kvalitāti un motivētu pedagogus strādāt efektīvāk. Tiek plānots, ka mācību iestāžu finansēšana būs tieši saistīta ar kvalitātes rādītājiem, nevis tikai ar skolēnu skaitu. Šāda pieeja varētu veicināt labāku izglītības saturu un palīdzēt piesaistīt talentīgus speciālistus skolām.

Pašvaldību iebildumi

Neskatoties uz labajiem nodomiem, pašvaldības ir paudušas nopietnas bažas par jaunā modeļa ieviešanu. Viņas norāda, ka reģionos, kuros ir zems iedzīvotāju skaits un demogrāfiskās problēmas, šāda pieeja varētu radīt vēl lielākas atšķirības starp skolām, kas jau tagad saskaras ar finansējuma trūkumu. Pašvaldības norāda, ka nevienmērīgais atalgojums var dāvāt priekšrocības lielajām pilsētām, kamēr lauku skolas var ciest.

Nākotnes perspektīvas

Lai gan jaunais modelis sola uzlabojumus, tā sekmes un ietekme uz izglītības sistēmu būs redzama tikai pēc tā ieviešanas. IZM plāno veikt papildu pētījumus un konsultācijas ar skolām un pašvaldībām, lai saprastu, kā nodrošināt visiem pedagogiem taisnīgu atalgojumu, vienlaikus uzlabojot izglītības kvalitāti. Tas ir būtisks solis Latvijas izglītības attīstībā, taču ceļš uz mērķu sasniegšanu noteikti nebūs vienkāršs.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas