Lietuvā ierosina par 12 procentiem celt minimālo algu

Minimālās algas palielināšanas ierosinājums

Lietuvā Sociālās aizsardzības un darba lietu ministrija ierosinājusi valdībai 2025. gadā paaugstināt minimālo mēneša algu par 12 procentiem. Plānots, ka jaunā minimālā alga sasniegs 1038 eiro, kas ir lielāka nekā pašreizējais līmenis, kas ir 927 eiro.

Minimālās stundas likmes izmaiņas

Papildus minimālās algas palielinājumam, ir ierosināts arī palielināt minimālo stundas likmi. Tā plānota no pašreizējiem 5,65 eiro līdz 6,35 eiro. Šīs izmaiņas varētu radīt būtisku ietekmi uz daudziem darbiniekiem, kuri saņem minimālo algu.

Ekonomiskā situācija un darba tirgus

Šis priekšlikums nāk laikā, kad Lietuvas ekonomiskā situācija ir uzlabojusies, un darba tirgus pieprasījums ir palielinājies. Ministrija norāda, ka minimālā algas palielināšana varētu palīdzēt uzlabot dzīves līmeni un samazināt sociālo nevienlīdzību.

Reakcija no darba devējiem un sabiedrības

Tomēr ne visi ir apmierināti ar šo ierosinājumu. Daži darba devēji bažījas, ka minimālās algas palielināšana varētu radīt papildu slogu uzņēmumiem, jo īpaši mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Sabiedrībā ir dalītas domas par šo jautājumu, ar daudziem, kuri atbalsta palielinājumu, uzsverot, ka tas palīdzēs uzlabot dzīves kvalitāti.

Nākotnes perspektīvas

Lai gan iniciatīva ir tikai ierosinājuma stadijā, tā norāda uz valdības apņemšanos risināt sociālo jautājumu, kas skar daudzu darbinieku ikdienu. Nākotnē paredzams, ka turpināsies diskusijas par minimālās algas jautājumiem, kā arī par nepieciešamajiem pasākumiem, lai mazinātu ekonomisko atšķirību starp dažādām sabiedrības grupām.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas