• 2024. gada 16. septembris 18:39
  • LSM
  • 5

Lietuvas ģenerālprokurore lūdz EP atņemt imunitāti deputātam Gražulim

Lietuvas ģenerālprokurores aicinājums

Lietuvas ģenerālprokurore Nida Grunskiene pirmdien, 23. oktobrī, oficiāli lūdza Eiropas Parlamentam (EP) atņemt tiesisko imunitāti no Lietuvas ievēlētajam deputātam Petram Gražulim. Šis solis saistīts ar nopietnām apsūdzībām, kas izvirzītas pret Gražuli saistībā ar viņa izteikumiem, kas tiek uzskatīti par necieņas paušanu seksuālo minoritāšu pārstāvjiem.

Apsūdzības pret Gražuli

Pēdējo mēnešu laikā Gražulis, kurš ir pazīstams ar saviem nostādnēm pret LGBT+ tiesībām, ir izteicis vairākus komentārus, kas izraisījuši sabiedrības sašutumu. Viņa izteikumi ir noveduši pie plašām diskusijām par toleranci un cieņu pret dažādām seksuālām orientācijām Lietuvā. Prokurori apgalvo, ka Gražuli vārdi ir veicinājuši naidu un diskrimināciju.

Reakcija no politiskām aprindām

Šis aicinājums atņemt imunitāti jau izraisījis plašu rezonansi Lietuvas politiskajā ainavā. Daudzi politiķi ir pauduši atbalstu ģenerālprokurorei, norādot, ka ir būtiski izmeklēt šāda veida izteikumus un sniegt skaidrību par politisko atbildību. Savukārt Gražulis un viņa atbalstītāji norāda uz brīvības vārda principu un apelē pie nepieciešamības aizsargāt deputāta tiesības.

Turpmākās darbības

Eiropas Parlaments tagad izvērtēs ģenerālprokurores lūgumu un lems par to, vai atņemt Gražulim imunitāti. Ja lēmumu pieņems par labu prokuratūrai, tas varētu atvērt ceļu kriminālvajāšanai, kas radītu jaunas debates par politiķu atbildību un demokrātiskajām vērtībām Lietuvā. Process var ilgt vairākas nedēļas, un politiķiem būs jāsacenšas ar sabiedrības un preses uzmanību. Lietuvas gadījums ir tikai vēl viens piemērs tam, kā politiskā retorika un mūsdienu sabiedrības attieksme pret seksuālajām minoritātēm krustojas mūsdienās, uzsverot nepieciešamību pēc cieņas un izpratnes visās jomās.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas