• 2024. gada 1. septembris 13:36
  • NRA
  • 9

LIZDA iebilst, ka pedagogiem būtu obligāti jāapmeklē studiju kursi par seksuālo izglītošanu

```html

Diskusijas par seksuālo izglītošanu Latvijā

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) izteikusi iebildumus pret Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) lēmumu par obligātu studiju kursu apmeklēšanu pedagogu profesionālajai izglītībai saistībā ar seksuālo izglītošanu. Arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga uzsver, ka šādi kursi būtu jānoraksta kā brīvprātīgi, nevis obligāti.

Kursu norises grafiks un mērķi

Saskaņā ar pavasara sākumā noslēgto vienošanos starp IZM un Latvijas Universitāti, sociālo zinību, dabaszinātņu, sporta un veselības priekšmetu pasniedzējiem būs obligāti jāapgūst attālināts studiju kurss par seksuālo izglītošanu līdz 2025. gada 1. janvārim, savukārt pārējiem pedagogiem šis termiņš ir līdz 2025. gada 1. septembrim. IZM skaidro, ka šī iniciatīva ir vērsta uz vienotas pieejas nodrošināšanu pedagogu prasmju un zināšanu pilnveidei seksuālās izglītības jomā.

LIZDA iebildumi un izaicinājumi

LIZDA norāda, ka netiek ņemts vērā jau esošais pedagogu izglītības līmenis un pieredze šajā jomā, tādējādi radot šaubas par obligātu kursu nepieciešamību. Vanaga pauž, ka tā ir "nesamērīga iejaukšanās" izglītības sistēmā, un uzsver, ka profesionālās pilnveides plānošana pieder skolu direktoriem un izglītības pārvaldēm. Arodbiedrība arī paudusi atklātas šaubas par augstskolu spēju apmācīt visus pedagogus noteiktajā laika posmā.

Pasaulē aktuāli jautājumi un prioritātes

Vanaga norāda uz dīvainību, ka, kamēr tiek uzsvērts seksuālās izglītošanas kurss, netiek nodrošināti kursi par aktuālām un nozīmīgām tēmām, piemēram, mākslīgā intelekta izmantošanu izglītībā un vardarbības izskaušanu. “Kāpēc šis temats, par bērnu seksuālo izglītošanu, pēkšņi ir kļuvusi par prioritāti ministrijai?” jautā Vanaga.

Rezonanse un iepriekšējie notikumi

Iepriekš ir notikusi troksnis attiecībā uz VISC publicētajiem materiāliem par seksuālo un reproduktīvo veselību, kas izraisīja plašas diskusijas sabiedrībā. Šie mācību materiāli izraisīja pretestību, kas noveda pie disciplinārlietas ierosināšanas pret VISC vadītāju. Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija nākamnedēļ iepazinīsies ar paveikto darbu saistībā ar bērnu vecumam atbilstošas seksuālās reproduktīvās veselības izglītību, kas ir vēl viens solis šī jautājuma aktualizēšanā. ```

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas