"Militarizētās tēlniecības kompozīcija" Kadagā - kā izmaksas "izauga" līdz 180 000 eiro?Latvijā
Foto un virsraksts: NRA
  • vakar 22:22
  • NRA
  • 5

"Militarizētās tēlniecības kompozīcija" Kadagā - kā izmaksas "izauga" līdz 180 000 eiro?

Militarizētās tēlniecības kompozīcija – jauns simbols Ādažos

Aizsardzības ministrija (AM) nesen paziņoja par jaunu mākslas objektu pie Ādažu militārās bāzes – bruņutransportiera CVRT vraka uzstādīšanu uz betona postamenta. Šis projekts, kas saņēmis nosaukumu "Militarizētās tēlniecības kompozīcija", tiek uzskatīts par simbolisku atgādinājumu par Latvijas aizsardzības spējas un vēsturi, kā arī par saikni ar starptautiskajiem partneriem.

Septiņi gadi un simboliska cena

Pirms septiņiem gadiem, no Lielbritānijas iegādājoties šo bruņutransportieri par simbolisku summu, AM, iespējams, neiedomājās, ka tas kļūs par šāda veida mākslas objektu. Tomēr tagad tas ir ne tikai izaicinājums Latvijas kultūras un mākslas videi, bet arī paaugstinājies izmaksu jautājumos, kas saistīti ar projekta realizāciju.

Izmaksu "izaugsme" līdz 180 000 eiro

Par spīti sākotnējām iekārtu izmaksām, projekta kopējās izmaksas tagad ir sasniegušas apbrīnojamo 180 000 eiro, kas raisa jautājumus par budžeta pārvaldību un resursu optimizāciju. Daļa publikas ir kritizējusi šo finanšu lēmumu, uzstājot, ka šāda veida izdevumi būtu jānovirza uz praktiskākiem mērķiem, piemēram, aizsardzības spēku modernizācijai un sabiedrības drošības uzlabošanai.

Kultūras un militārās identitātes savienojums

Lai arī projekts ir saskatāms kā neparasts mākslas darbs, tas rosina diskusijas par militārās un kultūras identitātes attiecībām. „Militarizētās tēlniecības kompozīcija” nav tikai vizuāls objekts, tā ir vieta, kur sabiedrība var apspriest Latvijas militāro vēsturi un tās nozīmi nākotnē.

Kļūstot par diskusiju konusu

Šī kompozīcija jau ir kļuvusi par sabiedrības diskusiju tematu, piesaistot gan atbalstu, gan kritiku. Kamēr kādi apgalvo, ka tas ir svarīgs simbols, citi uzskata, ka šādam iznākumam nav vietas mūsdienu Latvijas sabiedrībā. Kādu ceļu šis projekts izvēlēsies turpmāk, būs interesanti novērot, ņemot vērā sabiedrības noskaņojumu un valdības politiku.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas