Moldovā notiek prezidenta vēlēšanas un referendums par pievienošanos ESPasaule
Foto un virsraksts: VS
  • vakar 10:20
  • VS
  • 5

Moldovā notiek prezidenta vēlēšanas un referendums par pievienošanos ES

Moldovas prezidenta vēlēšanas un referendums

Šodien Moldovā notiek prezidenta vēlēšanas un referendums, kurā vēlētājiem jāizlemj, vai konstitūcijā fiksēt pievienošanos Eiropas Savienībai (ES). Šīs vēlēšanas ir īpaši nozīmīgas, ņemot vērā valsts stratēģiskās izvēles un politiskās naturālijas, kas to ietekmē.

Kandidātu ainava

Saskaņā ar aptaujām, par galveno kandidāti uz valsts galvas amatu tiek uzskatīta pašreizējā prezidente Maija Sandu, kuru atbalsta aptuveni 36% vēlētāju. Viņas galvenais sāncensis ir prokrieviski noskaņotais bijušais ģenerālprokurors Aleksandrs Stojanoglo, kuru atbalsta 10% aptaujāto. Prokrieviskās "Mūsu partijas" līderis Renato Usatijs ierindojas trešajā vietā ar 7,5% atbalstu, savukārt pārējiem kandidātiem prognozēti ne vairāk kā 4% balsu.

Eiropas integrācija un referendumam iesaistītie

Sandu kampaņa uzsver viņas lomu Moldovas eiropeiskās izvēles arhitektē, solot valsts uzņemšanu ES līdz 2030.gadam. Aptaujas liecina, ka 63% moldāvu atbalsta viņas ierosinājumu par eiropeiskās izvēles iekļaušanu konstitūcijā. Tomēr aptuveni trešdaļa no balsstiesīgajiem ir pret, un vismaz 14% vēlētāju vēl nav izlēmuši, kā balsot. Tas liecina, ka referenduma iznākums ir neskaidrs.

Prokrievisko partiju ietekme un potenciālais boikots

Prokrieviskās partijas aicina savus atbalstītājus boikotēt referendumu, jo, lai to atzītu par notikušu, jābūt vismaz 33% balsstiesīgo dalībai. Politiskajā ainavā redzamas arī ārpus parlamenta esošās partijas, kas ir saistītas ar bēguļojošo prokrievisko uzņēmēju Ilanu Šoru.

Ekonomiskā situācija un sociālā spriedze

Moldova ir viena no nabadzīgākajām Eiropas valstīm ar augstu bezdarba līmeni, zemām algām un lielu emigrāciju. Daudzi moldāvi, īpaši laucinieki, izturēšanās pret eiropeisko integrāciju ar skepsi, baidoties no ekonomiskās nevienlīdzības un nacionālās suverenitātes apdraudējuma. Šādas šaubas ir īpaši izplatītas gados vecu cilvēku un mazākumtautību vidū.

Krievijas ietekme uz vēlēšanām

Politisko situāciju vēl vairāk sarežģī Krievijas aktīvā iejaukšanās Moldovas iekšējās lietās, izmantojot finansiālo atbalstu un pat potenciālo noziedzīgo grupējumu iejaukšanos vēlēšanu procesā. Moldovas varasiestādes ziņojušas, ka Krievija ir iepludinājusi vairāk nekā 15 miljonus ASV dolāru, lai ietekmētu vēlētāju izvēli. Kopējā summa, ko Kremlis ieguldījis, lai ietekmētu balsošanas iznākumus, tiek lēsta līdz 100 miljoniem dolāru.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas