Mūsdienās to var izārstēt ātri un nesāpīgi - iedzīvotājus aicina veikt C hepatīta testu, arī ja neesi riska grupā

Pasaules Hepatīta dienas nozīme

Nedēļas nogalē, 28. jūlijā, tiks atzīmēta Pasaules Hepatīta diena, kas ir svarīga iespēja pievērst uzmanību joprojām plaši izplatītajam, bet bieži vien aizmirstajam C hepatītam. Šī diena kalpo, lai informētu sabiedrību par hepatīta riskiem un mudinātu tos veikt profilaktiskos testus.

Aicinājums veikt C hepatīta testu

Latvijas Infektologu, hepatologu un HIV/AIDS speciālistu asociācija uzsver, ka ikvienam iedzīvotājam vismaz reizi mūžā ir jāpārbauda C hepatīta klātbūtne. Pat ja jūs neesat riska grupā, tas nenozīmē, ka Covid-19 risku nav, jo vīruss var netraucēti attīstīties bez simptomiem. Agrīna diagnostika ir svarīga, jo mūsdienu medicīna nodrošina iespējas ātri un nesāpīgi izārstēt šo slimību.

Ārstēšanas iespējas un viņu pieejamība

Mūsdienu ārstēšanas metodes ļauj efektīvi izārstēt C hepatītu, izmantojot antivīrusu terapijas, kas ir ātras un ar minimāliem blakus efektiem. Slimību var ārstēt pat ambulatori, kas nozīmē, ka pacientiem vairs nav nepieciešams pavadīt ilgstošas pārbaudes slimnīcā. Tādēļ ir svarīgi nevilcināties un laicīgi veikt testus, ja ir saskare ar riska faktoriem vai simptomi.

Sadarbība ar veselības iestādēm

Lai veicinātu iedzīvotāju izpratni par C hepatītu, Latvijas veselības iestādes un organizācijas piedāvā plašu informāciju un resursus par testēšanu. Ir izveidotas arī mobilās laboratorijas, kur iedzīvotāji var veikt testus bez maksas. Samazinot stigmas ap šo slimību un padarot testus pieejamākus, ir cerība samazināt C hepatīta izplatību Latvijā.

Kā testēšanās procesu padarīt par ieradumu?

Speciālisti aicina cilvēkus iekļaut hepatīta testēšanu savā regulārā veselības pārbaudes plānā, tādējādi rūpējoties par savu veselību un izvairoties no iespējamām komplikācijām nākotnē. Tas ir jāvērtē kā ierasta procedūra, līdzīgi kā zobu vai vispārējās veselības pārbaude. Atcerieties, ka agrīna diagnostika ir ceļš uz efektīvu ārstēšanu!

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas