"Mūsu pasniedzēji ir labāki" – pēc asām debatēm Saeima atvieglo ārvalstu pasniedzēju piesaistiSabiedrība/Delfi plus
Foto un virsraksts: Delfi

"Mūsu pasniedzēji ir labāki" – pēc asām debatēm Saeima atvieglo ārvalstu pasniedzēju piesaisti

Pārskats par grozījumiem Augstskolu likumā

Saeima ceturtdien, 24. oktobrī, pēc ilgām un asām debatēm galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Augstskolu likumā, kas ļaus ārvalstu pasniedzējiem mācīt augstskolās Latvijā, izmantojot kādu no Eiropas Savienības valodām. Izmaiņas tika rosinātas Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča, kuram ir būtiska loma augstākās izglītības politikas attīstībā.

Diskusijas par valsts valodas zināšanām

Debates par šo tēmu kļuva īpaši asas Nacionālās apvienības (NA) deputātu priekšlikumu dēļ, kuri iebilda pret ieceri atvieglot ārvalstu pasniedzēju piesaisti. Deputāts Jānis Dombrava (NA) izteica satraukumu, brīdinot, ka šīs izmaiņas varētu novest pie ārvalstu studenti "pumpēšanas" Latvijā, kuri tiks apmācīti ar ārzemju pasniedzēju palīdzību, piemēram, no Indijas.

Sabiedrības un ekspertu viedokļi

Sabiedrībā valda dažādas nostājas par šo jautājumu. Daži eksperti uzskata, ka ārvalstu pasniedzēju piesaiste var uzlabot kvalitāti un daudzveidību augstākajā izglītībā, kā arī sniegt studentiem iespēju mācīties no profesionāļiem ar atšķirīgu pieredzi. Tomēr citi ir nobažījušies par valsts valodas saglabāšanu un vietējā izglītības sistēmas integritāti.

Nākotnes perspektīvas

Kā norāda izglītības eksperti, nākamais solis būs rūpīgi novērtēt, kā šie grozījumi ietekmēs Latvijas augstākās izglītības sistēmu un kā tiks nodrošināta valsts valodas zināšanu prasība. Diskusijas par to, kāds būs ārvalstu pasniedzēju īpatsvars un kādas būs viņu attiecības ar vietējiem studentiem un pasniedzējiem, tikai sāksies.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas