• 2024. gada 16. septembris 22:46
  • NRA
  • 4

Nav zināms vai dižozols pēc zibens spēriena un ugunsgrēka spēs atkopties

Dižozols un dabas stihijas

Pēdējā laikā Dambju ozols, kas ir viens no dižākajiem dižozoliem Latvijā, ir piedzīvojis nopietnus pārbaudījumus. Zibens spēriens un sekojošs ugunsgrēks ir radījis bažas par šī koka dzīvotspēju. Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) līdz šim nav sniegusi skaidras atbildes par to, vai šis notikums atstās paliekošas sekas uz ozola veselību.

Kaitējuma novērtējuma vilkšanās

Saskaņā ar DAP sniegto informāciju, šobrīd ir grūti prognozēt, vai zibens spēriens būs radījis būtisku kaitējumu Dambju ozola dzīvotspējai. Pagaidām ekspertu novērtējumi vēl nav pabeigti, un zinātnieki turpina sekot izmaiņām koka stāvoklī. Tas neliecina par avižu patiesību, bet gan norāda uz nepieciešamību pēc rūpīgas un pamatīgas analīzes, lai saprastu situācijas nopietnību.

Dižozola nozīme mūsu ekosistēmā

Dambju ozols ir ne tikai dabas retums, bet arī būtiska sastāvdaļa vietējā ekosistēmā. To apdzīvo daudzas sugas, un tas ir nozīmīgs biotops dažādām dzīvnieku un augu sugām. Dabas mīļotāji un dabas aizsardzības aktīvisti cer, ka ozols spēs atlabt un turpinās krāšņot mūsu mežus un apkārtējo vidi.

Kā varam palīdzēt?

Sabiedrība ir aicināta būt modra un informēta par Dambju ozola likteni. Aizsargājot šādu izcilu dabas elementu, mēs ne tikai saglabājam Latvijas bioloģisko daudzveidību, bet arī nostiprinām saikni ar dabu. Ja dižozols spēs atgūties, tas atkal būs iespēja ikvienam baudīt tā majestātisko klātbūtni un būt par inspirāciju nākamajām paaudzēm.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas