Notekūdeņu monitorings uzrāda jaunā Covid-19 varianta strauju pieaugumu Salaspilī. Fiksēts arī Rīgā, Jūrmalā, Liepājā, Daugavpilī un Jelgavā

Jaunā Covid-19 varianta pieaugums notekūdeņos

Veicot iknedēļas notekūdeņu monitoringu Latvijas lielākajās pašvaldībās, ir novērots jauna Covid-19 varianta KP.3 straujš pieaugums. Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “BIOR” laboratorijā veiktais pētījums liecina, ka šis variants ir kļuvis par aktuālu redzējumu, kas prasa sabiedrības uzmanību.

Straujākais pieaugums Salaspilī

Salaspilī tiek fiksēts visstraujākais KP.3 varianta pieaugums, kas rada bažas gan vietējai sabiedrībai, gan veselības aprūpes speciālistiem. Šī tendence liecina par iespējamu infekcijas izplatību, kas var ietekmēt ne tikai vietējo kopienu, bet arī blakus esošās teritorijas.

Kopējā situācija citās pašvaldībās

Jaunais KP.3 variants ir identificēts arī Rīgā, Jūrmalā, Liepājā, Daugavpilī un Jelgavā. Šo datu analīze liecina, ka šis variants izplatās arī citās Latvijas pilsētās, kas pieprasa nozīmīgas epidemioloģiskās uzraudzības aktivitātes no valsts un pašvaldību puses.

Speciālistu norādījumi un rekomendācijas

Ilze Dimante, “BIOR” Sabiedrisko attiecību vadītāja, uzsver nepieciešamību palielināt sabiedrības izpratni par inkubācijas periodu un simptomiem, kas saistīti ar jauno variantu. Ir svarīgi ievērot ierasto piesardzību, piemēram, valkāt sejas maskas un nodrošināt sociālo distancēšanos, īpaši saskarsmē ar riska grupām.

Nākotnes soļi un uzraudzība

Kā norādīts institūta paziņojumos, plānots turpināt monitoringu un informēt sabiedrību par attīstības tendencēm. Ir svarīgi, lai visas pašvaldības aktīvi iesaistītos Covid-19 izplatības ierobežošanā un veicinātu vakcinācijas kampaņas, lai samazinātu infekciju skaitu un nodrošinātu sabiedrības veselību.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas