• 2024. gada 16. septembris 15:03
  • LSM
  • 4

Oktobra sākumā aicina vērot gājputnus un ziņot par novērojumiem

Par Eiropas putnu vērošanas dienām

Oktobra sākumā, 5. un 6. oktobrī, notiks Eiropas putnu vērošanas dienas ("EuroBirdwatch 2024"). Šī ir lieliska iespēja dabas mīļotājiem un putnu vērotājiem piedalīties aizraujošā pasākumā, kas ļauj ne tikai novērot gājputnus, bet arī sniegt nozīmīgu ieguldījumu sabiedriskajā zinātnē.

Aicinājums piedalīties

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) aicina visus interesentus pievienoties šai aktivitātei. Putnu vērošana ir ne tikai patīkams hobijs, bet arī lieliska iespēja izlūkot dabu un tās brīnumus. Ikviens, kurš vēlas, var doties ārā un novērot gājputnus, tādējādi bagātinot savu pieredzi un iegūstot jaunas zināšanas.

Ziņošana par novērojumiem

Šogad lielāko uzmanību pievēršot ziņošanas aspektam, putnu vērotāji ir aicināti reģistrēt savus novērojumus vietnē "dabasdati.lv". Šī platforma nodrošina iespēju dalīties ar novērojumiem, kas ir būtiski pētījumu un datu apkopošanai par putnu populācijām un migrācijas ceļiem. Katra ziņojuma nozīme ir milzīga, jo tas var ietekmēt putnu aizsardzības stratēģijas un saglabāšanas pasākumus.

Veselības un dabas labumi

Dalība šādā pasākumā ne tikai veicina izpratni par dabu, bet arī uzlabo mūsu fizisko un garīgo veselību. Ekspertu pētījumi liecina, ka regulāra atrašanās dabā samazina stresu un uzlabo vispārējo labsajūtu. Tādēļ, ņemot vērā rudens krāšņumu un dzīvās dabas skaistumu, šī ir lieliska iespēja iziet ārā un pavadīt laiku svaigā gaisā.

Noslēgumā

Oktobra sākums ir ideāls laiks, lai apvienotu dzīvās dabu un sabiedrisko zinātni. Pieņemiet izaicinājumu, rezervējiet šo nedēļas nogali gājputnu vērošanai un neaizmirstiet dalīties ar saviem novērojumiem! Jūsu ieguldījums var būt nozīmīgs posms putnu aizsardzības un izpētes procesā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas