Par ko liecina dīvains zaļgans gredzens vārītā olā ap dzeltenumu?Dzīvojam skaisti
Foto un virsraksts: NRA
  • 2025. gada 4. aprīlis 14:00
  • NRA
  • 26

Par ko liecina dīvains zaļgans gredzens vārītā olā ap dzeltenumu?

Olām pievienotā vērtība

Cieti vārītas olas ir viena no vienkāršākajām un barojošākajām uzkodām. Tās ir lieliski piemērotas gan brokastīm, gan salātiem vai sviestmaizēm, piedāvājot bagātīgu olbaltumvielu avotu un citas svarīgas uzturvielas. Tomēr, kad runājam par olu vārīšanu, jāņem vērā dažādi faktori, lai nodrošinātu gan to garšu, gan drošību.

Dīvainais zaļganais gredzens

Ja esat kādreiz vārījis olas, iespējams, esat pamanījis dīvainu, zaļganu gredzenu, kas veidojas ap dzeltenumu. Daudziem cilvēkiem šis fenomens var šķist nedaudz nepatīkams un var radīt bažas par olu drošību. Bet ko īsti nozīmē šis gredzens?

Kāpēc tas notiek?

Zaļganais gredzens ap dzeltenumu veidojas, ja ola ir pārāk ilgi vārīta. Tas notiek, kad dzeltenums nonāk saskarsmē ar skābekli, un veidojas dzelzs sulfīds. Šī reakcija biežāk notiek ar olām, kas ir vecas vai tiek vārītas augstā temperatūrā vai pārāk ilgi. Šis gredzens neietekmē olu garšu un ir drošs ēšanai, taču tas var liecināt par nepareizu vārīšanas laiku.

Vai šīs olas joprojām ir droši ēst?

Lai gan zaļganais gredzens var izskatīties nepatīkami, olas ar šo gredzenu ir drošas ēšanai. Tomēr ir ieteicams vārīt olas pareizajā laikā (apmēram 9-12 minūtes atkarībā no olu lieluma), lai izvairītos no šādu gredzenu veidošanās. Ja vēlaties izvairīties no šo gredzenu rašanās, varat olas ievietot aukstā ūdenī pēc vārīšanas, lai tās ātrāk atdzistu.

Kopsavilkums

Dīvainais zaļganais gredzens ap dzeltenumu ir izplatīta parādība cieti vārītās olās, kas liecina par pārlieku ilgu vārīšanu. Lai gan tas neietekmē olu drošību, ir vērts pievērst uzmanību vārīšanas laikam, lai pasargātu sevi no šī fenomēna. Tāpēc, nākamreiz, kad gatavosiet olas, ņemiet vērā šos ieteikumus un izbaudiet savu uzkodu bez raizēm!

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas