• 2024. gada 25. jūlijs 15:05
  • LSM
  • 7

Pasaules muzejos svin sirreālisma simtgadi: Tā ir vairāk nekā vienkārši kustība – tas ir prāta stāvoklis!

Pasaules muzejos svin sirreālisma simtgadi

Šogad, 2023. gadā, pasaule svin sirreālisma kustības simtgadi, un muzeji visā pasaulē atzīmē šo nozīmīgo notikumu ar īpašām izstādēm un pasākumiem. Sirreālisms, kas radās 20. gadsimta sākumā, ir ietekmējis ne tikai mākslu, bet arī literatūru, filmu un pat filozofiju. Tas ir veids, kā izteikt apziņas brīvību un pārkāpt tradicionālās mākslas noteikumus, tādējādi aicinot ikvienu atklāt sevī nepieejamās domas un emocijas.

Briseles Karaliskā muzeja nozīme simtgades svinībās

Viens no vissvarīgākajiem notikumiem šajā jubilejā ir Briseles Karaliskajā muzejā notiekošā izstāde, kas tapusi vērienīgā sadarbībā ar Pompidū centru Parīzē, kā arī muzejiem Madridē, Hamburgā un Filadelfijā. Šī izstāde kalpo par platformu, lai iepazīstinātu apmeklētājus ar sirreālisma ietekmi un reālajām un iedomātajām pasaulēm, ko šī kustība ir radījusi. Izstāde sāks ceļojumu cauri šiem muzejiem, un tā ilgs līdz 2026. gadam, tādējādi dodot iespēju ikvienam iepazīt šī unikālā mākslas virziena bagātību.

Saruna ar profesori Francisku Vandepiti

Briseles Karaliskā muzeja modernās mākslas kuratore, profesore Franciska Vandepite intervijā Latvijas Radio uzsvēra, ka "sirreālisms ir vairāk nekā vienkārši kustība – tas ir prāta stāvoklis". Viņas vārdi norāda uz to, ka sirreālisms neaprobežojas tikai ar mākslas darbiem, bet aicina uz dziļāku izpēti par cilvēka apziņu, sapņiem un zemapziņu. Šī ir iespēja gan māksliniekiem, gan apmeklētājiem izprast savu attiecību ar realitāti, kā arī izpaust sevi radoši.

Interesantu notikumu kalendārs

Kopā ar izstādēm, muzeji organizē virkni pasākumu, lekciju un diskusiju, lai veicinātu sabiedrības interesi par sirreālismu. Muzeju apmeklētājiem tiks piedāvātas īpašas gida tūres, radošās darbnīcas, kā arī filmas un performances, kas iedziļinās sirreālisma būtībā. Šāda veida pasākumi palīdzēs izprast un novērtēt portretētos māksliniekus, piemēram, Salvadoru Dalī un Renu Magritu, kā arī viņu darbu masu cilvēku apziņā. Svinot sirreālisma simtgadi, pasaules muzeji ne tikai piemin šīs kustības vēsturisko nozīmi, bet arī iedvesmo jaunās paaudzes radošos prātus vairāk izzināt, attīstīt un atklāt sirreālismā slēpto.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas