Paziņo par «Hizbollah» mēģinājumu nogalināt Izraēlas premjerministruPasaule
Foto un virsraksts: VS
  • vakar 11:22
  • VS
  • 5

Paziņo par «Hizbollah» mēģinājumu nogalināt Izraēlas premjerministru

Atentāta mēģinājums pret Izraēlas premjerministru

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu ir apsūdzējis Libānas šiītu bruņoto grupējumu "Hizbollah" par mēģinājumu nogalināt viņu, raidot lidrobotu uz viņa rezidenci Cēzarejā. Netanjahu sestdien paziņoja, ka "Irānas pilnvarotā "Hizbollah" mēģinājums atentātā nogalināt mani un manu sievu bija smaga kļūda."

Anatomija incidentam un reakcija

Premjerministra kanceleja apstiprināja, ka Netanjahu un viņa sieva uzbrukuma brīdī nebija rezidencē, un, par laimi, neviens incidentā cietis netika. Lielbritānijas premjerministrs Kīrs Stārmers sazinājās ar Netanjahu, lai izteiktu savu satraukumu par uzbrukumu.

Libānas grupējumu loma un Irānas reakcija

Lai gan Libānas grupējumi, kuriem Irāna sniedz apbruņojumu un finansējumu, neatzina savu saistību ar lidrobotu, Irānas misija ANO vakarā paziņoja, ka "to veica" "Hizbollah". Izraēlas armijas pārstāvis Daniels Hagari apstiprināja, ka lidrobots "trāpīja ēkai Cēzarejā, mēģinot uzbrukt premjerministram".

Militārā spriedze Tuvajos Austrumos

Izraēla pašlaik karo divās frontēs: Gazas joslā un Libānā. Tā ir solījusi "nāvējoši, precīzi un negaidīti" reaģēt uz Irānas 1.oktobra uzbrukumu, kad Teherāna palaida 200 raķešu. Seriozā situācija Tuvajos Austrumos saasinājās pēc 7.oktobra slaktiņa, ko sarīkoja palestīniešu grupējums "Hamās", nogalinot gandrīz 1200 cilvēkus, pārsvarā civilistus.

Hizbollah un situācija Izraēlas ziemeļos

Kopš 7.oktobra slaktiņa "Hizbollah" ir pastāvīgi uzbrukusi Izraēlas ziemeļiem ar raķetēm, piespiežot aptuveni 60 000 izraēliešu evakuēties. Izraēlas armija ir pastiprinājusi uzlidojumus mērķiem, kas saistīti ar "Hizbollah" Libānā, un uzsākuši sauszemes operācijas, lai izspiestu grupējuma kaujiniekus no robežas apvidiem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas