
Pelējums - kā rīkoties, ja esat to apēdis, un vai drīkst lietot produktus, no kuriem noņemta pelējuma virskārta?
Pelējuma bīstamība: mīti un realitāte
Pelējums ir dabisks process, kas notiek, ja produkti tiek uzglabāti nepareizos apstākļos. Daudzi uzskata, ka nelielas pelējuma devās tas nav kaitīgs un pat var būt labvēlīgs veselībai. Tomēr uztura speciālisti brīdina - pelējums var saturēt toksīnus un alerģiskas vielas, kas var nopietni kaitēt jūsu veselībai. Atcerieties, ka dažas pelējuma sugas var radīt labvēlīgas baktērijas, bet citi var izraisīt nopietnas problēmas.Kā rīkoties, ja esat apēdis pelējumu?
Ja nejauši esat apēduši pelējumu, pirmkārt, nepanikojiet. Lielākajā daļā gadījumu neliels daudzums pelējuma neizraisa tūlītējas sekas. Tomēr ir svarīgi sekot līdzi savu sajūtu stāvoklim. Ja pēc pelējuma lietošanas jūtat nelabumu, vemšanu vai citas neparastas izmaiņas, noteikti sazinieties ar ārstu.Vai drīkst lietot produktus, no kuriem noņemta pelējuma virskārta?
Lielākā daļa uztura speciālistu uzsver, ka no pelējuma skartajiem produktiem nevajadzētu izmantot pat tad, ja pelējums ir noņemts. Jo pelējuma sēnītes un toksīni var būt visā produktā, ne tikai uz virsmas. Piemēram, tas attiecas uz ievārījumiem un sieriem, kuros pelējums var viegli izplatīties. Tāpēc visdrošākais risinājums ir produkta izmešana.Profilakse un uzglabāšanas padomi
Lai novērstu pelējuma veidošanos, ir būtiski ievērot pareizus uzglabāšanas nosacījumus. Uzglabājiet pārtiku sausā, vēsā vietā un ievērojiet derīguma termiņus. Atverot konservus vai burciņas, pat pēc dažām dienām rūpīgi apskatiet, vai uz produkta virsmas nav pelējuma. Profilakse ir labākais veids, kā saglabāt savu veselību un izsargāties no nesvarīgas pārtikas.Secinājums
Pelējums nav nekaitīgs, un tā ietekme uz veselību var būt nopietna. Tādēļ ir jābūt īpaši uzmanīgiem attiecībā uz produktiem, no kuriem noņemta pelējuma virskārta, un jāievēro atbilstoši uzglabāšanas apstākļi. Jūsu veselība vienmēr ir pirmajā vietā!
Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit