• 2024. gada 24. jūlijs 10:45
  • VS
  • 5

Pētījums: Latvijā pieaugusi iedzīvotāju uzticēšanās valdībai

```html

Uzticēšanās līmeņa pieaugums Latvijā

Latvijā pieaugusi iedzīvotāju uzticēšanās valdībai, liecina Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) veiktais Uzticēšanās pētījums, ko publiskojusi Valsts kanceleja. Šī gada jūlijā publicētajā pētījumā analizēta iedzīvotāju uzticēšanās valdībai un publiskās pārvaldes iestādēm 30 OECD dalībvalstīs.

Pozitīvas tendences un salīdzinošie rezultāti

Pētījumā atklājas, ka Latvijā pēdējo divu gadu laikā iedzīvotāju uzticēšanās valdībai ir pieaugusi par četriem procentpunktiem. Salīdzinot ar situāciju 2021.gadā, Latvijas iedzīvotāju pārliecība par valdības lēmumu uzticamību pieaugusi par sešiem procentpunktiem. Šie rādītāji ir ievērojami augstāki par vidējiem rezultātiem OECD dalībvalstīs, kur uzticēšanās līmenis ir samazinājies par 2,4 procentpunktiem.

Administratīvo pakalpojumu kvalitāte

Pētījuma rezultāti rāda, ka 63% Latvijas iedzīvotāju ir apmierināti ar administratīvajiem pakalpojumiem, kas atbilst OECD dalībvalstu vidējam rādītājam. Tomēr ir norādīts, ka nepieciešami uzlabojumi veselības aprūpē un izglītībā.

Iedzīvotāju līdzdalība un komunikācija

Latvijas iedzīvotāji uzsver, ka publiskās pārvaldes atvērtība un iedzīvotāju iesaiste ir svarīga. Pētījums norāda, ka Latvijā cilvēki biežāk nekā citās valstīs ir ieinteresēti sniegt atsauksmes par publisko pakalpojumu kvalitāti. Valsts kancelejas un biedrības "Latvijas Lauku forums" organizētās sarunas par uzticēšanās jautājumiem, kas notika 20 Latvijas vietās, ir sekmējušas iedzīvotāju iesaisti lēmumu pieņemšanā.

Nākotnes izaicinājumi un ieteikumi

Pētījuma secinājumos ieteikts valstīm pievērst uzmanību potenciālām krīzēm un stiprināt spēju risināt kompleksus izaicinājumus, sabalansējot dažādu sabiedrības grupu intereses. Ieteicams arī uzlabot pretkorupcijas pasākumus, kas veicinātu sabiedrības uzticēšanos valsts iestādēm un mazinātu interešu konfliktus.

Secinājums

Latvijā novērotais uzticēšanās pieaugums valdībai ir pozitīvs signāls, taču nepieciešams turpināt strādāt pie administratīvo pakalpojumu kvalitātes uzlabošanas un iedzīvotāju iesaistes lēmumu pieņemšanā, lai nodrošinātu ilgtermiņa uzticību un apmierinātību ar valdības darbu. ```

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas