Pierobežā atrod mirušo nelegālo migrantu kapa vietasSabiedrība
Foto un virsraksts: Delfi

Pierobežā atrod mirušo nelegālo migrantu kapa vietas

Trīs gadu laikā atturēti vairāk nekā 28 tūkstoši migrantu

Latvijas robeža ir bijusi pievilcīga nelegālo migrantu ceļotājiem, taču kopš 2020. gada valsts ir veikusi ievērojamus pasākumus, lai ierobežotu to plūsmu. Apsardzes iestādes trīs gadu laikā ir atturējušas no Latvijas robežas šķērsošanas vairāk nekā 28 tūkstošus migrantu. Šie skaitļi liecina par pieaugošo spiedienu uz valsts drošību un robežu.

Jaunā robežas žoga izbūve un tehnoloģisko resursu trūkums

Šogad Latvija ir pabeigusi 125 miljonu eiro vērtā robežas žoga izbūvi, kas būtiski uzlabo robežas sargāšanu. Tomēr, lai nodrošinātu efektīvāku kontroles sistēmu, valstij joprojām ir nepieciešami moderni tehnoloģiskie risinājumi, piemēram, šifrējamās kameras un sensori, kas palīdzētu uzraudzīt un kontrolēt migrantu plūsmu.

Vietējo iedzīvotāju iesaistīšanās un jauni likumi

Migrantu transportēšana ir saistīta ar vietējo iedzīvotāju aktivitātēm, kas palīdzība sniedz nelegālajiem ceļotājiem, apdraudot valsts drošību. Tā rezultātā ir pieņemti likuma grozījumi, kas paredz reālu cietumsodu par līdzdalību šādās aktivitātēs. Šie pasākumi ir nepieciešami, lai izskaustu pretlikumīgas darbības un nodrošinātu mieru pierobežā.

Pierobežas iedzīvotāju ikdienas realitāte

Austrumu pierobežas iedzīvotāji ikdienā sastop migrantu klātbūtni – ejot pa ielu, iepērkoties veikalā vai pat apmeklējot vietējās kapsētas. Vietējie ir noguruši gaidīt valsts aktīvāku iesaisti drošības stiprināšanā un paši uzņemas iniciatīvu, organizējot pasākumus un meklējot risinājumus, lai pasargātu savu kopienu.

Valsts rīcības nepieciešamība

Pierobežā dzīvojošo cilvēku aktivitāte norāda uz dzīvotspējīgu risinājumu nepieciešamību, kas aptvertu ne tikai fizisko drošību, bet arī sociālo atbalstu un resursus. Sarunas un sabiedrības iesaiste ir būtiska, lai mērķtiecīgi risinātu migrācijas jautājumus un nodrošinātu valsts drošību nākotnē.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas