• 2024. gada 16. septembris 20:38
  • NRA
  • 3

Politiķis izklāsta, kas no pensiju 2.līmeņa samazināšanas cietīs visvairāk

Izmaiņas pensiju sistēmā

Politiķu diskusijas par pensiju sistēmas reformām turpinās, un, kā norādījis Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Harijs Rokpelnis, piedāvātais iemaksu pārneses variants no otrā pensiju līmeņa uz pirmo ir radījis bažas par to, kuriem iedzīvotāju slāņiem tas sagādās vislielākos zaudējumus.

Galvenie zaudētāji

Rokpeļņa vārdiem sakot, galvenie zaudētāji šajā pārdošanā būs kredītiestādes, kuras šobrīd ir iesaistītas otrā pensiju līmeņa pārvaldībā. Šādas pārmaiņas var novest pie finansējuma samazināšanās, kas var būt riskants solis visai finanšu nozarei. Politiskie lēmumi par pensiju pārskaitījumiem, kā uzsvēra Rokpelnis, nenovedīs pie labvēlīgas situācijas attiecībā uz pensiju sistēmas ilgtspēju.

Ko nozīmē pensiju 2. līmeņa samazināšana?

Samazinot otrā pensiju līmeņa iemaksas, tiek prognozēts, ka iedzīvotāji, kuri līdz šim paļāvās uz šo līmeni, nākotnē var saskarties ar labklājības samazinājumu. Harijs Rokpelnis uzsver, ka tas var radīt nevienlīdzību starp iedzīvotājiem, kur kāda daļa no viņiem var nespēt nodrošināt sev pienācīgu pensiju vecumdienās.

Ko darīt tālāk?

Zinot potenciālās sekas, būtu jāapsver alternatīvi risinājumi, kas palīdzētu saglabāt finansējumu un nodrošināt pensiju maksājumu ilgtspēju. Ir nepieciešams dialogā iesaistīt visus iesaistītos - politiskos spēkus, kredītiestādes un sabiedrību - lai izstrādātu tādu modeli, kas beneficēs visiem Latvijas iedzīvotājiem. Šī ir aktuāla tēma, kas neapšaubāmi ietekmēs gan individuālus cilvēkus, gan kopējo ekonomisko situāciju valstī, un tās sekas jutīsim vēl ilgtermiņā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas