• 2024. gada 16. septembris 12:59
  • LSM
  • 7

Psiholoģe: Mūsdienu bērni jūtas arvien vientuļāki

Vientulības palielināšanās mūsdienu sabiedrībā

Mūsdienās vientulība ir kļuvusi par arvien aktuālāku problēmu, kas skar ne tikai pieaugušos, bet īpaši jauniešus. Psiholoģe Agnese Orupe, kognitīvi biheiviorālās psihoterapijas speciāliste, uzsver, ka mūsdienu sabiedrībā sociālo tīklu mijiedarbība nespēj pilnībā aizvietot reālo komunikāciju. Līdz ar to jaunieši bieži jūtas izolēti un vientuļi.

Sociālās saiknes un to ietekme uz jauniešiem

Pētījumi liecina, ka jaunieši, kuri vairāk laika pavada sociālajos tīklos, biežāk saskaras ar vientulību. Orupe norāda, ka fiziskās saiknes trūkums negatīvi ietekmē viņu emocionālo labsajūtu. Jaunietis, kurš ikdienā nepiedzīvo reālas, dziļas attiecības ar līdz cilvēkiem, var saskarties ar psiholoģiskajām grūtībām un zemu pašvērtējumu.

Risinājumi un ieteikumi

Psiholoģe aicina vecākus un izglītības iestādes pievērst lielāku uzmanību jauniešu emocionālajai veselībai. Viņa iesaka veidot vairāk iespēju reālai sociālai mijiedarbībai, organizēt aktivitātes, kas rosina komunikāciju un sadarbību. Turklāt svarīgi ir arī veicināt jauniešu izpratni par to, kā sociālās normas un attiecības var ietekmēt viņu dzīvi.

Nākotnes perspektīvas

Agnese Orupe uzsver, ka, kamēr sociālo tīklu izmantošana turpinās pieaugt, jāmeklē jauni veidi, kā rast līdzsvaru starp virtuālo un reālo dzīvi. Izglītība par emocionālo veselību un atbalsta sistēmas nostiprināšana var būt efektīvi instrumenti cīņā ar vientulības problēmu mūsdienu sabiedrībā. Tikai sadarbojoties, varam veidot vidi, kurā jaunieši jūtas droši un sabiedrībā iekļauti.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas