• 2024. gada 25. jūlijs 18:35
  • VS
  • 4

Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Izmeklēšanas komisijas sēde un izbrīns par projektu

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisija ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par projektā iesaistīto auditorkompāniju rīcību. Komisijas locekļi pārmeta, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" neesot pārbaudījusi inženieru sniegto informāciju, uz kuras pamata tika veikta izmaksu aplēse 5,8 miljardu eiro apmērā.

Auditorkompānijas skaidrojums par izmaksu aplēsēm

Sēdē "Ernst&Young Baltic" partneris Nauris Kļava paskaidroja, ka viņu uzdevums nebija veikt izmaksu aplēses, bet gan iegūt datus no Baltijas valstu kopuzņēmuma "RB Rail" akcionāriem. Kļava uzsvēra, ka tas, ka inženieri kvalitāti neesot pārbaudījuši, nav auditorkompānijas atbildība.

Salīdzinošās izmaksas un to ietekme uz projektēšanu

Komisijas loceklis Kulbergs norādīja, ka analīzē minēts, ka "Rail Baltica" izmaksas par vienu kilometru būs 7,1 miljons eiro, kamēr citās Eiropas valstīs šādas izmaksas pārsniedz 15 miljonus eiro. Bija nepieciešams detalizētāk izpētīt, no kurienes nākuši šie dati un kāpēc tie nav tikuši apšaubīti.

Projekta izmaiņas un to ietekme uz izmaksām

Kļava norādīja uz būtiskajiem faktoriem, kas veicinājuši projekta sadārdzinājumu, tai skaitā inflāciju un precīzākas aplēses tehniskajiem risinājumiem. Bijušā AS "RB Rail" vadītāja Baiba Rubesa piebilda, ka sākotnēji noskaidrotie izmaksu dati bija vienkārši, taču dažādas projekta izmaiņas radīja papildus izaicinājumus.

Parlamentārā izmeklēšanas komisijas mērķi un nākotnes soļi

Saeima šogad izveidoja parlamentāro izmeklēšanaskomisiju ar mērķi apzināt "Rail Baltica" projekta īstenošanas kļūdas un nodrošināt, ka lēmumi tiek pieņemti caurredzami. Nākamajā sēdē, kas plānota 31.jūlijā, komisijai būs jāturpina izmeklēšana, lai noskaidrotu, kas varētu būt bijis pamats projekta finansiālajam sadārdzinājumam.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas