• 2024. gada 16. septembris 13:51
  • LSM
  • 4

Rakstniece Marina Kosteņecka: Ļoti labi saprotu, ka krievu valoda šobrīd latvietim vienkārši griež ausīs

Marina Kosteņecka par valodas jautājumu pēc kara sākuma

Rakstniece Marina Kosteņecka, kura ir arī viens no Tautas frontes dibinātājiem, izteikusi savu viedokli par spriedzi ap krievu valodas lietojumu pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Šajā periodā daudzos Latvijas iedzīvotājos ir radusies neapmierinātība un bailes, ko Kosteņecka skaidro kā saprotamu reakciju.

Krievu valodas ietekme uz latviešu sabiedrību

Kosteņecka uzsver, ka krievu valodas lietošana šobrīd ir kļuvis par emocionāli sāpīgu jautājumu: "Es ļoti labi saprotu, ka krievu valoda šobrīd vienkārši griež ausīs latvietim, es to vienkārši ļoti labi saprotu. Un es to pieņemu." Ar šo izteikumu viņa akcentē, ka valoda ir ne tikai saziņas līdzeklis, bet arī identitātes un drošības simbols.

Radikalizācija un diskusiju intensitāte

Pēc kara sākuma Kosteņecka novērojusi, ka diskusijas par valodas politiku ir kļuvušas radikālākas. Sabiedrībā ir sajūta, ka katrs izteikums var radīt neskaidrības un spriedzi. Kosteņecka aicina uz empātiju un izpratni, atzīstot, ka emocijas ir kļuvušas spēcīgākas nekā jebkad agrāk.

Ceļš uz sapratni

Rakstniece aicina sabiedrību pievērst uzmanību komunikācijai un dialogs jāveido uz cieņas un savstarpējas sapratnes pamata. "Mums jāsaprot, ka ikvienam ir savs stāsts un pieredze," piebilst viņa, aicinot nevis norobežoties, bet gan mēģināt uzklausīt arī citus viedokļus, lai veidotu saliedētāku sabiedrību. Kosteņeckas vārdi ir aicinājums mums visiem, lai skatītos uz valodas jautājumu ne tikai caur naida un aizvainojuma prizmu, bet arī caur empātijas un līdzjūtības prizmu, kas var palīdzēt dziedēt sabiedrības bojājumus.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas