• 2024. gada 12. septembris 19:00
  • NRA
  • 6

Ratnieks: Rīgā turpmāk nebūs reklāmas, afišas un publisku ēku uzraksti krievu valodā

Rīgas vicemērs paziņo par krievu valodas samazināšanu publiskajā telpā

Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks šodien sniedza svarīgu paziņojumu par krievu valodas izmantošanu pilsētas reklāmās un publiskajā telpā. Šī iniciatīva nāk pēc Latvijas Republikas Tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres vēstules, kurā tika izteikts priekšlikums par informācijas sniegšanu tikai valsts valodā, izņēmuma gadījumos ļaujot arī Eiropas Savienības oficiālās valodas.

Jaunais priekšlikums par reklāmas un uzrakstu lietošanu

Pamatojoties uz minēto vēstuli, publiskajā telpā vairs nebūs atļauts izvietot reklāmas, afišas un publisku ēku uzrakstus krievu valodā. Rīgas vadība uzsver, ka šī iniciatīva ir daļa no centieniem stiprināt latviešu valodas pozīcijas un veicināt nacionālo vienotību. Ņemot vērā pašreizējo politisko klimatu un sabiedrības jūtas, šis solis tiek uzņemts ar ļoti atšķirīgām reakcijām.

Latvijas Tieslietu ministrijas atzinums

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egneres savā vēstulē izteica pateicību Rīgas pašvaldībai par ieguldījumu valsts valodas attīstībā. Ministre uzsvēra, ka diskusijas par šīm izmaiņām ir nepieciešamas, lai nodrošinātu, ka sabiedriskā transporta pakalpojumi tiek sniegti saprotami un pieejami visiem iedzīvotājiem, vienlaikus saglabājot valsts valodas statusu.

Turpmākā debatē par valodas jautājumiem

Lai gan šis priekšlikums ir guvis atbalstu, tā ieviešanai nepieciešams papildu dialogs ar Ekonomikas ministriju un citām iesaistītajām pusēm. Šajā kontekstā tiek plānotas diskusijas, lai rastu līdzsvaru starp valsts valodas aizsardzību un nepieciešamību nodrošināt komunikācijas iespējas starptautiskā līmenī. Latvijas sabiedrība turpina sekot šīm diskusijām ar interesi, ņemot vērā to ietekmi uz kultūras daudzveidību un vietējo uzņēmējdarbību.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas