• 2024. gada 16. septembris 13:41
  • JAUNS.LV
  • 6

Rinkēvičs iesniedz grozījumus, kas paredz apturēt valsts uzņēmumu valžu atalgojuma celšanu

Rinkēviča iniciatīva un tās mērķis

16. septembrī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs ir parakstījis grozījumus Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā. Šie grozījumi paredz uz laiku – diviem gadiem – apturēt publisko personu kapitālsabiedrību un publiski privāto kapitālsabiedrību valdes un padomes locekļu atlīdzības pieaugumu. Tā ir būtiska iniciatīva, kas vērsta uz valsts uzņēmumu pārvaldības caurredzamību un atbildību.

Atlīdzības ierobežojumi

Grozījumi nosaka, ka turpmāk divus gadus netiks palielināta valžu un padomju locekļu atlīdzība, kas nepārsniedz uz 2024. gada 31. augustu noteikto apmēru. Šāds solis kalpo kā reagēšana uz sabiedrības pieprasījumu pēc lielākas atbildības un godīguma valsts pārvaldē.

Sociālā konteksta nozīme

Rinkēviča iniciatīva tiek vērtēta pozitīvi sociālās un ekonomiskās situācijas kontekstā, kur sabiedrībai ir svarīga nodokļu maksātāju naudas izlietošana. Pēdējā laikā ir izteikti kritiski viedokļi par augsto valsts uzņēmumu vadības atalgojumu, īpaši laikā, kad dažādas jomas cīnās ar finansējuma trūkumu un resursu efektivitāti.

Ceļš uz ilgtspējīgu uzņēmējdarbību

Šī iniciatīva var dot iespēju veidot ilgtspējīgu uzņēmējdarbību, balstoties uz pamatojumu, ka valsts uzņēmumiem ir jākalpo sabiedrības interesēm, nevis jāapmierina tikai to vadības vēlmes un ambīcijas. Izskatot un apstiprinot šo likumprojektu, Saeima ir aicināta aizstāvēt sabiedrības intereses un nodrošināt, ka valsts uzņēmumi darbojas atbildīgi un caurspīdīgi.

Politiskā reakcija un nākotnes perspektīvas

Šī ziņa jau izraisījusi dažādas reakcijas politiskajā laukā. Daudzi politiķi uzskata, ka šāds solis ir nepieciešams, lai uzlabotu valsts uzņēmumu reputāciju un stiprinātu uzticību sabiedrībā. Jāpiebilst, ka grozījumi vēl jāapstiprina Saeimā, un sagaidāms, ka par tiem notiks intensīva diskusija, ņemot vērā dažādos viedokļus par valsts uzņēmumu pārvaldību un atalgojuma apmēriem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas