• 2024. gada 16. septembris 13:00
  • LSM
  • 5

Rinkēvičs rosina algas valsts kapitālsabiedrību vadībai iesaldēt uz diviem gadiem

Rinkēviča iniciatīva par algu iesaldēšanu

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs ir iesniedzis grozījumus Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā, kas paredz iesaldēt valsts kapitālsabiedrību vadības algas uz diviem gadiem. Kā norādījusi prezidenta kanceleja, šīs izmaiņas stāsies spēkā no 2025. gada 1. janvāra līdz 2026. gada 31. decembrim.

Atsaucība un iemesli

Kā viens no galvenajiem iemesliem šādai iniciatīvai tiek minēta nepieciešamība samazināt valsts izdevumus un nodrošināt atbildīgu finanšu pārvaldību valsts kapitālsabiedrībās. Rinkēvičs uzsver, ka valsts kapitālsabiedrību vadītājiem ir jārāda labas prakses piemēri un jāiekļaujas sabiedrības gaidās par taisnīgu un atbildīgu attieksmi pret publiskajiem resursiem.

Ietekme uz valsts uzņēmumu vadību

Grozījumi varētu radīt būtiskas izmaiņas valsts kapitālsabiedrību vadības pieejā un motivācijā. Ir sagaidāms, ka šāds solis varētu noved pie lielākiem izaicinājumiem, piesaistot un noturot talantīgus speciālistus, kas varētu atturēt potenciālos vadītājus no piekrišanas un ieņemšanas šādu amatu.

Sektora reakcija

Valsts kapitālsabiedrību vadītāji un ekonomikas eksperti jau izteikuši savas bažas par šādu grozījumu iespējamajām negatīvajām sekām. Daži norāda uz nepieciešamību nodrošināt konkurētspēju un motivāciju, kas var tikt apdraudēta, ja algas netiks pārskatītas ilgstošā periodā.

Nobeigums

Rinkēviča priekšlikums ienes diskusijas par to, kā vislabāk pārvaldīt valsts kapitālsabiedrības un nodrošināt to ilgtspējīgu attīstību. Ar gaidot Saeimas lēmumu par šo grozījumu apstiprināšanu, daudz kas būs atkarīgs no sabiedrības un politisko spēku reakcijām.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas