Runīgie un mazrunīgie bērni – kā vecākiem motivēt atvases stāstīt par savu ikdienu un sajūtām?

Runīgie un mazrunīgie bērni – kā vecākiem motivēt atvases stāstīt par savu ikdienu un sajūtām?

Kad runīgie bērni izteicējuši sevi, vecākiem ir vieglāk saprast, kas viņiem ir svarīgs, kādas sajūtas viņiem ir un kādās situācijās viņi jūtas neērti vai priecīgi. Tomēr mazrunīgie bērni var izjust grūtības savas ikdienas un sajūtu aprakstīšanā, tāpēc ir svarīgi motivēt viņus runāt par sevi un savām emocijām.

Kā mudināt mazrunīgu bērnu izteikties, bet neuzspiest savu viedokli?

Lai mazrunīgs bērns izteiktu savas domas un sajūtas, ir svarīgi radīt drošu un atvērtu vidi, kurā viņš jutīsies saprasts un atbalstīts. Vecākiem ir jārāda interese par bērna viedokli, jāuzklausa viņa domas un jāatbalsta viņa izteiksmes veidi, pat ja tādi atšķiras no vecāku viedokļa.

Kā pareizi uzdot jautājumus, lai mazais neatbildētu ar vienu vārdu?

Lai motivētu bērnu paust savas domas plašāk, jautājumus var uzdot atvērtā veidā, tādējādi neierobežojot bērna atbildes iespējas ar vienu vārdu vai frāzi. Piemēram, jautājot "Kas notika skolā šodien?" var iedrošināt bērnu pastāstīt detalizētāk par savu dienu, savas emocijas un pieredzes.

Stāsta pirmsskolas “CreaKids” pedagoģe Evita Beāte Spīķe

Evita Beāte Spīķe, pirmsskolas “CreaKids” pedagoģe, uzsver, ka veiksmīgai komunikācijai ar bērnu ir jābūt balstītai uz cieņu, sapratni un atvērtību. Vecākiem ir jābūt pacietīgiem, jārāda interese par bērna izteiksmi un jāatbalsta viņa spēja paust savas domas un sajūtas, radot drošu un atvērtu vidi dialogam.


Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas