• 2024. gada 16. septembris 19:05
  • LSM
  • 4

Saeimā iesniedz teju 18 000 iedzīvotāju parakstītu iniciatīvu pret izmaiņām pensiju līmeņos

Pensiju otrā līmeņa aizsardzība: iedzīvotāji dod balsi iniciatīvai

2023. gada 16. septembrī Saeimā tika iesniegti teju 18 000 paraksti par iniciatīvu, kas aicina nesamazināt pensiju otrā līmeņa uzkrājumus. Šī ir visstraujāk parakstītā iniciatīva "Manabalss" tās pastāvēšanas 13 gadu laikā, liecinot par sabiedrības lielo interesi un bažām par savu finansiālo nākotni pensiju jomā.

Sabiedrības atbalsts un bankas aptaujas rezultāti

Saskaņā ar bankas "Citadele" veikto aptauju 77% Latvijas iedzīvotāju ir pret valdības ieceri samazināt iemaksas pensiju otrajā līmenī. Aptaujas rezultāti atspoguļo iedzīvotāju uztraukumu par nepieciešamību nodrošināt pietiekamu finansiālo atbalstu pensijas gados. Šajā kontekstā iniciatīvas autori uzsver, ka no šīm izmaiņām ir atkarīga darbspējīgo iedzīvotāju nākotnes labklājība.

Politiķu viedoklis: izmaiņas nav tik nozīmīgas

Savukārt daži politiķi pauž atziņu, ka izmaiņas pensiju otrā līmeņa iemaksās nebūšot tik nozīmīgas un tās neietekmēšot nākotnes pensijas. Šī nostāja raisa jautājumus par valdības lēmumu pieņemšanas procesu un tā, vai politiķi pietiekami ieklausās sabiedrības viedoklī.

Izmaiņu ietekme uz bērnu un nākotnes paaudzi

Iedzīvotāji, kas atbalsta iniciatīvu, uzsver, ka šādas izmaiņas pensiju sistēmā atsauksies ne tikai uz pašreizējiem strādājošajiem, bet arī uz nākamo paaudžu labklājību. Pensiju sistēmas stabilitāte ir kritiski svarīga, lai nodrošinātu, ka Latvijas iedzīvotāji varētu dzīvot cienīgā vecumā. Šī parakstu iniciatīva ir skaidrs signāls valdībai, ka sabiedrība pieprasa pārskatīt plānotās izmaiņas pensiju jomā un ņemt vērā iedzīvotāju bažas.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas