Saeimā izskan neapmierinātība par kārtību, kādā skolēni tiek pie mācību grāmatāmLatvijā
Foto un virsraksts: NRA
  • vakar 21:20
  • NRA
  • 4

Saeimā izskan neapmierinātība par kārtību, kādā skolēni tiek pie mācību grāmatām

Neapmierinātība Saeimā

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti izteikuši nopietnu neapmierinātību par kārtību, kādā skolēni tiek nodrošināti ar mācību grāmatām. Šis jautājums kļuva īpaši aktuāls pēc tam, kad deputāti sāka analizēt esošās problēmas izglītības sistēmā un to ietekmi uz skolēnu izglītību.

IZM paļaujas uz izdevniecībām

Komentējot situāciju, deputāti norādīja, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pārmērīgi paļaujas uz izdevniecībām mācību grāmatu piegādē, kas rada vairākas neskaidrības un problēmas. Daudziem skolēniem nav pieejamas nepieciešamās mācību grāmatas, un tas apgrūtina mācību procesu. Šāda pieeja var novest pie nevienlīdzības izglītības jomā, jo skolēni no dažādām ģimenēm un skolu reģioniem var saskarties ar atšķirīgām grāmatu pieejamības problēmām.

Aicinājums uz pārmaiņām

Deputāti uzsver, ka ir nepieciešams veikt steidzamus pasākumus, lai uzlabotu mācību grāmatu nodrošināšanu. Viņi aicina IZM izstrādāt efektīvāku sistēmu, kas nodrošinātu, ka visiem skolēniem ir pieejamas kvalitatīvas un aktuālas mācību grāmatas. Tiek norādīts, ka tas ir būtiski, lai nodrošinātu vienlīdzīgas izglītības iespējas visiem skolēniem, neatkarīgi no viņu dzīvesvietas vai ģimenes finansiālā stāvokļa.

Skolu un izdevēju loma

Savukārt skolu pārstāvji izteikuši bažas par izdevēju lomu šajā procesā, norādot, ka izdevniecības bieži vien nenodrošina laicīgu un kvalitatīvu materiālu piegādi, kas apgrūtina skolotāju darbu un skolēnu sagatavošanos mācībām. Tādējādi tiek prasīts izveidot ciešāku sadarbību starp Izglītības ministriju, izdevējiem un skolām, lai optimizētu mācību resursu apgādi.

Futūristiskās ieceres

Ilgtermiņā deputāti rosina izstrādāt plānu, kas ietvertu digitalizāciju un modernus tehnoloģiskos risinājumus mācību grāmatu piegādē, kas varētu ne vien uzlabot pieejamību, bet arī samazināt izdevumu slogu skolām un ģimenēm. Šis solis varētu palīdzēt modernizēt Latvijas izglītības sistēmu un padarīt to konkurētspējīgāku pret citām valstīm. Neapmierinātība par esošo kārtību skaidri norāda, ka laikus jāveic pasākumi, lai nodrošinātu, ka nākotnes paaudzes iegūst kvalitatīvu izglītību ar pietiekamu atbalstu attiecīgu resursu pieejamībai.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas