• 2024. gada 4. septembris 15:32
  • NRA
  • 6

Sākoties jaunajam mācību gadam, izglītības iestādēs joprojām trūkst 516 pedagogi

Jaunā mācību gada sākums un pedagogu trūkums

Sākoties jaunajam mācību gadam, Latvijas izglītības iestādēs joprojām jūtams ievērojams pedagogu trūkums. Pirmo dienu skolas, kas tradicionāli ir svinīgs brīdis gan skolēniem, gan pedagogiem, šogad ir noslēpjusi zem savas svētku gaismas grūtas realitātes – trīsdesmit gadu laikā Latvijā līdz šim nav bijis tik liela skolotāju deficīta.

Vakanto amatu skaits

Saskaņā ar informāciju, ko trešdien sniedza Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē, augustā izglītības iestādēs bija vakantas 877 dažādu amatu slodzes jeb likmes. No tām īpaši satraucošs ir fakts, ka no šī skaita 516 slodzes ir pedagogu amatos. Šī situācija rada bažas par izglītības kvalitāti un skolēnu apmācību nākotnē.

IZM reakcija un risinājumi

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārā sekretāre Silvija Reinberga (JV) uzsvēra, ka risinājumi ir nepieciešami nekavējoties. Viņa norādīja, ka nepieciešams līdzsvarot pedagogu skaitu ar skolēnu skaitu un attīstīt pievilcīgus apstākļus, lai piesaistītu jaunos cilvēkus šai nozarei. Paredzams, ka IZM izstrādās jaunas iniciatīvas, lai veicinātu pedagogu pieejamību un saglabāšanu izglītības sistēmā.

Kompetenču attīstība un atbalsts

Pedagogu trūkums nav vienīgā problēma – arī esošie pedagogi bieži jūtas sistemātiski pārslogoti. Tāpēc ir svarīgi ne tikai piesaistīt jaunus skolotājus, bet arī nodrošināt esošo pedagogu profesionālo attīstību un atbalstu viņu ikdienas darbā. IZM plāno izstrādāt mācību programmas un seminārus, lai palīdzētu pedagogiem pilnveidot savas prasmes un gūt papildu motivāciju.

Nākotnes izaicinājumi

Izglītības nozares eksperti uzskata, ka šis pedagogu trūkums, ja tas netiks risināts, var radīt ilgtermiņa sekas Latvijas izglītības sistēmai. Jautājums par iespēju pievērsties citu valstu pieredzei un meklēt jaunas pieejas pedagogu sarakstu papildināšanai ir aktuāls un prasīs plašu diskusiju gan nozares līmenī, gan sabiedrībā kopumā. Jaunajā mācību gadā ir nepieciešams darīt visu iespējamo, lai nodrošinātu kvalitatīvu izglītību katram skolēnam, jo bez zinošiem un motivētiem pedagogiem tas ir gandrīz neiespējami.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas