"Sašķaidīti galvaskausi un citas smagas traumas," ārsti Latvijā ceļ trauksmi par cilvēku vieglprātīgo attieksmi pret savu veselību un dzīvību

Traumas, kas apdraud dzīvību

Latvijā, neskatoties uz uzlabojumiem braukšanas kultūrā, satiksmes negadījumu statistika joprojām liecina par bīstamu tendenci. Ārsti norāda uz pieaugošo smago traumu skaitu, tostarp sašķaidītiem galvaskausiem un citām dzīvību apdraudošām traumu formām. Diemžēl daudzi cilvēki turpina braukt, neizprotot vai nepievēršot pietiekamu uzmanību savam drošībai un veselībai, paļaujoties uz veiksmi – "gan jau ar mani nekas slikts nenotiks!"

Vieglprātība pret drošību

Šī vieglprātīgā attieksme ir satraucoša, jo tā var izraisīt ne tikai personiskas traumas, bet arī nopietnas sekas citiem ceļa lietotājiem. Ārsti norāda, ka ne tikai autovadītāji, bet arī gājēji un riteņbraucēji nereti neievēro elementāras drošības prasības, piemēram, ķiveres valkāšanu vai gaismu izmantošanu naktī. Šādā veidā tiek izveidota 'kultūra', kas veicina negadījumus un smagu traumu rašanos.

Pieaugot ciešanām, nepieciešams rīkoties

Medicīnas speciālisti norāda, ka sabiedrībai ir jāmaina savs redzējums par ceļu satiksmi un drošību. Kampaņas par drošību uz ceļiem ir nepieciešamas, lai informētu un izglītotu cilvēkus par sekām, kādas var radīt vieglprātīga attieksme pret braukšanu. Speciālisti aicina ikvienu uzņemties atbildību ne tikai par savu, bet arī citu cilvēku drošību uz ceļa.

Solis uz priekšu

Valsts institūcijām, izglītības iestādēm un medijiem ir jāstrādā kopā, lai uzlabotu braukšanas kultūru un mazinātu negadījumu skaitu. Izpētot traumu cēloņus un veicot izmaiņas sabiedriskajā domā, ir iespējams iegūt pamanāmus rezultātus. Katrs no mums var sniegt ieguldījumu, veidojot drošāku ceļu vidi visiem.

Secinājums

Ir pienācis laiks apzināties, ka dzīve un veselība ir jāsargā ar vislielāko nopietnību. Sabiedrības attieksmei pret drošību ir jāmainās, lai mēs visi varētu dzīvot drošāk un pēc iespējas samazinātu traumu skaitu uz mūsu ceļiem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas