Sertificētas sēklas vai "no kaimiņa", kāpēc jāpievērš uzmanība sēklu kvalitāteiDārzs un māja
Foto un virsraksts: TV3
  • 2025. gada 4. aprīlis 11:14
  • TV3
  • 32

Sertificētas sēklas vai "no kaimiņa", kāpēc jāpievērš uzmanība sēklu kvalitātei

Pavasaris Latvijā un sējas sezona

Pavasaris Latvijā vienmēr ir sējas laiks, kad daba mostas un līdz ar to arī lielie zemnieki un mazdārziņu īpašnieki sāk domāt par jauno darba cēlienu. Šajā laikā svarīgs jautājums ir – kādas sēklas izvēlēties? Sertificētās sēklas vai "no kaimiņa"?

Sertificētas sēklas: kvalitātes garantija

Sertificētas sēklas ir rūpīgi atlasītas un sertificētas, lai nodrošinātu augstākās kvalitātes ražu. Dace Kazlauska – Kravala, SIA "Linas Agro" Graudaugu un rapšu sēklu produktu grupas vadītāja, uzsver, ka sertificētu sēklu izmantošana var būt izšķiroša, lai sasniegtu optimālu ražas apjomu un kvalitāti. Šīs sēklas tiek pakļautas stingriem kvalitātes kontroles procesiem, tādēļ to dīgtspēja un izturība pret slimībām ir augstāka.

"Sēklas no kaimiņa": riski un izaicinājumi

Savukārt "sēklas no kaimiņa" var šķist pievilcīgs risinājums, taču Dace Kazlauska brīdina par šī risinājuma iespējamiem riskiem. Nevienmērīgas kvalitātes sēklas var izraisīt nevienmērīgu augu augšanu un vāju ražu. Turklāt, ja kaimiņi nav nodrošinājuši atbilstošu sēklu attīrīšanu un uzglabāšanu, tas var palielināt slimību un kaitēkļu izplatīšanās risku.

Kāpēc izvēlēties sēklas apzināti?

Lai gan "sēklas no kaimiņa" var būt lētākas un vieglāk pieejamas, to izvēle var radīt lielākus zaudējumus ilgtermiņā. Sēklu kvalitāte ir būtiska ne tikai individuālajam ražotājam, bet arī kopējai lauksaimniecības attīstībai valstī. Sertificētas sēklas palīdz nodrošināt efektīvu lauksaimniecību un stabilu pārtikas ražošanu.

Secinājums

Izvēloties starp sertificētām sēklām un "sēklām no kaimiņa", ir svarīgi pievērst uzmanību sēklu kvalitātei. Lai sasniegtu labākos rezultātus un izskaustu nevajadzīgas problēmas, profesionāļi iesaka izvēlēties sertificētas sēklas. Tā jūs nodrošināsiet ne tikai labākus ražas rezultātus, bet arī ilgtspējīgu un drošu lauksaimniecības praksi.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas