Seši ieteikumi, kā kopā ar bērniem veidot jaunus finanšu ieradumusĢimene
Foto un virsraksts: TV3
  • vakar 09:06
  • TV3
  • 6

Seši ieteikumi, kā kopā ar bērniem veidot jaunus finanšu ieradumus

Jaunā mācību gada sākums – laiks plānot tēriņus

Kaut arī aiz loga vēl valda vasarīga atmosfēra, jaunā mācību gada tuvošanās liek aizdomāties par gaidāmajiem izdevumiem. Ziemassvētki, kas ir viens no dāsnākajiem svētkiem, nereti prasa lielus izdevumus, un šis laiks var būt īpaši stress ģimenes budžetam. Tomēr, plānojot un veidojot uzkrājumus jau tagad, ir iespējams mazināt šos finansiālos izaicinājumus.

Izveidojiet ģimenes budžetu

Sāciet ar ģimenes budžeta izveidi. Pārrunājiet ar bērniem, kādi ir mājās esošie izdevumi un kā tos var pārvaldīt. Aplūkojiet, cik daudz naudas varat veltīt izdevumiem, piemēram, Ziemassvētku dāvanām, un iezīmējiet, cik katrs varētu iekrāt, lai sasniegtu šo mērķi.

Krāšanas spēle

Padariet krāšanu par spēli! Izveidojiet grafiku vai krāsu kodētu plānu, kur katrs ģimenes loceklis var atzīmēt savus ieguldījumus. Jūs varat izdomāt, ka par katru veiksmīgi iekrāto summu bērni saņem nelielu balvu vai papildus privilēģijas, tādējādi motivējot viņus un padarot procesu jautrāku.

Izveidojiet savus uzkrājumu mērķus

Katrā ģimenē ir savi sapņi un vēlmes. Iesaistiet bērnus šajos mērķos – varbūt tie ir jauni spēļu konsoles, ceļojumi vai citas rotaļlietas. Izveidojiet kopīgu "sapņu karti" vai plakātu, kur attēloti visi ģimenes mērķi, kas prasīs uzkrājumus. Tas dos papildu motivāciju!

Finanšu izglītības lasīšana

Iesaistiet bērnus finanšu izglītībā. Lasiet kopā grāmatas par naudu, plānošanu un krāšanu. Mūsdienās ir pieejami daudzi resursi, kas var palīdzēt padarīt šo tēmu saprotamāku un aizraujošāku.

Uzzināt par naudas ieguldījumiem

Piemēram, varat iepazīstināt bērnus ar naudas ieguldījumiem, parādot, kā krāšanas procesā var palielināt naudas vērtību. Izmantojiet piemērus no reālās dzīves, lai parādītu, kā uzkrājumi var strādāt viņu labā.

Tradīciju veidošana

Pārvērtiet krāšanu par ģimenes tradīciju. Katru gadu rīkojiet ģimenes pasākumu, kurā kopā apkopo jūsu uzkrājumus un apsverat, kādi ir nākamie mērķi. Tas palīdzēs ne tikai saglabāt motivāciju, bet arī stiprinās ģimenes saites un radīs jautras atmiņas. Godīgi plānojot un strādājot kopā, katra ģimene var izveidot jaunu finanšu ieradumu pamatus, kas ilgtermiņā atvieglos dzīvi un palīdzēs dzīvot ar mazāk stresu.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas