• 2024. gada 27. augusts 00:01
  • Delfi
  • 15

Skinhedi Latvijā: kas viņi ir, kādas idejas nes un kur sastopami

Kas ir skinhedi Latvijā?

Skinhedi ir subkultūra, kura radusies 1960. gadu beigās Apvienotajā Karalistē, un tā raksturojas ar specifisku apģērbu stilu, kā arī noteiktām idejām un vērtībām. Latvijā, šī subkultūra ir mutējusi un pielāgojusies vietējām realitātēm, veidojot jauniešu grupas, kas pauž labēji radikālas idejas. Šo jauniešu vidū ir arī krievu valodā runājoši individuāli, kas pievienojušies šai kustībai un izsaka sociālas un politiskas pretenzijas.

Pēdējā gada notikumi un pieaugošais noziegumu skaits

Pēdējā gada laikā Latvijas kriminālajās hronikās regulāri parādās ziņas par skinhedu organizētajiem uzbrukumiem. Stepanā kuģa, kas nes kravu ārvalstu studentiem, tika uzbrūktas grupas, kurās piedalījās šie jaunieši. Arī fiziski uzbrukumi tūristiem ir kļuvuši biežāki, un Valsts drošības dienesta vadītājs Normunds Mežviets norāda uz pieaugoša rasu un nacionālā naida noziegumu skaitu.

Ideoloģijas un vērtības

Skinhedu ideoloģija bieži balstās uz nacionālisma, etniskā identitātes un dažkārt pat rasisma idejām. Daudzi no šiem jauniešiem uzskata, ka viņi aizstāv savu kultūru un identitāti, bet šo ideju izpaušana bieži pārsniedz legālās robežas, izraisot konfliktus un vardarbību. Tādējādi, skinhedi ne tikai izsaka savu viedokli, bet arī aktīvi piedalās konfliktos, kas stigmatizē citādi domājošos un etniskās minoritātes.

Kur sastopami skinhedi?

Latvijā skinhedu grupas ir sastopamas galvenokārt lielākajās pilsētās, piemēram, Rīgā un Liepājā. Tie tiek bieži vēroti atsevišķās izklaides vietās un pasākumos, kuros viņi apvienojas, lai izplatītu savas idejas un atrastu līdzīgi domājošos. Tādēļ ir būtiski, ka sabiedrība un tiesības sargājošās institūcijas paliek modras, lai novērstu turpmāko vardarbību un diskrimināciju, ko šīs grupas var radīt.

Secinājums

Skinhedu kustība Latvijā ir nopietna problēma, kas pievērš uzmanību ne tikai sabiedrības savstarpējai tolerancijai, bet arī valstiskajai drošībai. Ir nepieciešams turpināt izglītot sabiedrību par šādu ideoloģiju bīstamību un veidot dialogu, kas palīdzētu samazināt rasu un nacionālā naida izpausmes, stiprinot kopējās vērtības un cieņu pret visiem cilvēkiem neatkarīgi no viņu izcelsmes vai uzskatiem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas