Šogad augusi interese izpirkt piespiedu nomā esošo zemi zem daudzdzīvokļu mājām
Dzīve un stils
Foto un virsraksts: LSM
  • vakar 17:52
  • LSM
  • 4

Šogad augusi interese izpirkt piespiedu nomā esošo zemi zem daudzdzīvokļu mājām

Šogad pieaug interese par piespiedu nomā esošās zemes izpirkšanu

Pēdējā laikā Latvijā novērojama strauja interese par iespēju izpirkt zemi zem daudzdzīvokļu mājām. Piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanas likums stājās spēkā 2023. gada 1. janvārī, taču sākotnēji dzīvokļu īpašnieki šīs tiesības lielā mērā neizmantoja. Tomēr pašreizējās tendences liecina, ka cilvēki arvien aktīvāk izsaka vēlmi piedalīties šajā procesā.

Statistika un tendences

2023. gadā jau 185 dzīvokļu mājas izteikušas interesi par iespēju izpirkt zemi, kas ir būtisks pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem. Anda Smiltēna, Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesībpolitikas jautājumos, atklāja šos datus Latvijas Radio raidījumā "Kā labāk dzīvot". Šie skaitļi liecina par iedzīvotāju pieaugošo izpratni par tiesībām un viņu vēlmēm uzlabot dzīves kvalitāti.

Izpirkšanas procesa priekšrocības

Piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanas likums sniedz dzīvokļu īpašniekiem iespēju vienpusēji izpirkt zemes gabalu, uz kura atrodas viņu mājas. Šī iespēja var būt izšķiroša, lai nodrošinātu stabilu un ilgtspējīgu dzīves vidi. Apsaimniekotājiem, kā arī pašu īpašniekiem tas ļauj labāk plānot nekustamā īpašuma attīstību, kā arī veidot ilgtspējīgas kopienas.

Nākotnes perspektīvas

Palielinoties interesi par šo likumu, ir svarīgi, lai gan valsts, gan pašvaldības īstenotu pasākumus, kas atbalsta dzīvokļu īpašnieku centienus. Būtiska ir arī sabiedrības informētība par iespējām, ko piedāvā jaunais likums, un par to, kā tas var pozitīvi ietekmēt viņu ikdienu. Turpmākajos gados varam sagaidīt vēl lielāku aktivitāti šajā jomā, kas veicinās gan privātā, gan sabiedriskā sektora attīstību nekustamo īpašumu jomā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas