• 2024. gada 16. septembris 10:02
  • JAUNS.LV
  • 4

Stradiņa slimnīcā veikta unikāla operācija pacientam ar retu onkoloģisku saslimšanu

Unikāla operācija Stradiņa slimnīcā

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā (Stradiņa slimnīca) šajā vasarā tika veikta unikāla operācija, kas ir pirmā šāda veida procedūra Latvijā. Pacientam tika veikta audzēja rezekcija, kā arī intratorakālā hipertermiskā ķīmijterapija (HITHOC), kas ir sarežģīts un inovatīvs veids, kā ārstēt reti sastopamus onkoloģiskos saslimšanas gadījumus.

Pleiras mezotelioma — retos gadījumos

Pleiras mezotelioma ir reta un agresīva onkoloģiska saslimšana, kas galvenokārt ietekmē plaušas un pleiru — audus, kas apņem plaušas. Šis audzēja veids bieži vien saistīts ar ilgstošu eksponēšanos azbestam, un tā ārstēšana parasti ir saistīta ar daudzajiem izaicinājumiem. Latvijas medicīnā šāda operācija nav bijusi iepriekš, un tās veikšana liecina par medicīniskās aprūpes attīstību un jauno ārstēšanas metožu ieviešanu.

Operācijas nozīme un komandas darbs

Šī operācija bija iespējama, pateicoties augsti kvalificētai medicīnas komandai, kurā ietilpa ķirurgi, onkologi un anestēzisti. Viņu sadarbība un pieredze nodrošināja sekmīgu operācijas norisi un pacientam nodrošināja labvēlīgu iznākumu. Intratorakālā hipertermiskā ķīmijterapija bija būtiska, jo tā ļauj tieši mērķēt uz audzēju, palielinot ķīmijterapijas efektivitāti un samazinot blakusparādību risku.

Būtiskas cerības pacientiem

Šī unikālā operācija rada jaunas cerības pacientiem ar līdzīgām saslimšanām. Tā demonstrē Latvijas medicīnas spēja pielietot modernās tehnoloģijas un ārstēšanas metodes, kas iepriekš bija pieejamas tikai citās valstīs. Stradiņa slimnīca turpina strādāt pie izpētes un jaunu ārstēšanas protokolu izstrādes, lai uzlabotu onkoloģisko pacientu aprūpi un nodrošinātu viņiem labākus ārstēšanas rezultātus.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas