Svētki nav pārēšanās maratons: Kā izvairīties no smaguma sajūtas, ēdot zirņus Ziemassvētkos
Svētkos uzkodas un tradicionālie ēdieni
Svētkos daudzos Latvijas mājās uz galda ir gan tradicionālie ēdieni, gan dažādi našķi, kas iepriecinājumam ir īpaši svarīgi. Tomēr šajā laikā bieži vien rodas smaguma sajūta, kas var būt saistīta ar pārēšanos. Kā no tā izvairīties, vienlaikus baudot svētkus?Sabalansēta ēdienkarte
Sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore norāda, ka svētku laikā ir svarīgi saglabāt līdzsvaru starp cieto un šķidro uzturu. “Iekļaujiet savā galdā ne tikai gaļas un saldos ēdienus, bet arī dārzeņus un pākšaugus, piemēram, zirņus. Tie ir bagāti ar šķiedrvielām un palīdz saglabāt sāta sajūtu, vienlaikus nodrošinot organismu ar nepieciešamām uzturvielām,” skaidro Sondore.Zirņi – ideāla izvēle svētku galdā
Zirņu izmantošana svētku ēdienos var būt ļoti izdevīga. “Zirņi ir ne tikai veselīgi, bet arī ļoti daudzkārtīgi – tos var pievienot zupām, salātiem vai pat pagatavot kā pamatēdienu. Tie satur olbaltumvielas un ir lielisks akcenta elements svētku maltītēs,” piebilst Sondore.Padomi viesu labsajūtai
“Benu” Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece uzsver, cik svarīgi ir ņemt vērā ne tikai savu, bet arī viesu labsajūtu. “Ja plānojat svētkus ar viesiem, piedāvājiet daudzveidīgu izvēli, lai katrs varētu atrast sev piemērotu ēdienu, kas neizraisa smaguma sajūtu.”Kā izvēlēties veselīgas uzkodas
Priedniece iesaka pievērst uzmanību uzkodām, izvēloties vieglas un veselīgas alternatīvas. “Ieteicams izvairīties no pārmērīga saldumu patēriņa un izvēlēties augļus, riekstus vai dārzeņus, kas var palīdzēt neļauties pārēšanās kārdinājumam.”Noslēgumā
Ziemassvētki ir laiks, kad svinēt un dalīties ar tuvākajiem, taču tas nenozīmē, ka jāupurē veselība. Izmantojot šos padomus un iekļaujot zirņus savā ēdienkartē, varat baudīt svētkus bez smaguma sajūtas un gūt prieku no veselīgām maltītēm. Pārliecinieties, ka svētki ir arī par veselīgu un gardu ēšanu!
Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit