• 2024. gada 16. septembris 00:01
  • Delfi
  • 131

Tāda Rīga nebūs redzēta. Kā Latvijas galvaspilsēta izskatījās 1865. gadā

Tāda Rīga nebūs redzēta: 1865. gada unikālās fotogrāfijas

Šogad 1865. gadā uzņemtās fotogrāfijas, kas glabājas Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvā, piedāvā unikālu iespēju ielūkoties Rīgā, pirms tā piedzīvoja būtiskas pārmaiņas. Šīs septiņas fotogrāfijas atspoguļo laiku, kad Rīga joprojām saglabāja viduslaiku raksturu, taču jau juta tuvojošās modernizācijas elpu.

Rīgas pārejas periods

1865. gads ir īpašs periods Rīgas attīstībā. Tā bija laiks, kad pilsēta sāka gatavoties izsistēties no viduslaiku ēras, un esošie arhitektūras pieminekļi, kā arī pilsētas struktūra, drīz vien tiek pārbūvēti. Šīs fotogrāfijas atspoguļo Rīgas skaistumu un raksturu, kas drīzumā mainīsies, iezīmējot jaunu laikmetu.

Ēkas, kas saglabājušās līdz mūsdienām

Interesanti, ka daudzas no ēkām, kas redzamas šajās fotogrāfijās, ir palikušas Rīgas ainavā līdz pat mūsdienām. Tādējādi, aplūkojot šīs vēsturiskās bildes, apmeklētāji var veikt salīdzinājumus ar to, kā Rīga izskatās šodien. Rīgas vēsturiskā centra saglabāšana ir nozīmīga, lai saglabātu pilsētas identitāti un kultūrvēsturi.

Vizuālais stāsts par Rīgu

Fotogrāfijas ne tikai atklāj arhitektūras nianses un pilsētas ainavas, bet arī stāsta par tā laika ikdienu. Redzot cilvēkus, kas iet pa ielām, var just Rīgas ikdienas pulsu un atmosfēru. Šis vizuālais stāsts sniedz ieskatu ne tikai arhitektūrā, bet arī sociālā un kultūras dzīvē, kas raksturoja Rīgu pirms vairāk nekā 150 gadiem.

Izstāde un iespēja izzināt vēsturi

Šīs septiņas fotogrāfijas tiek izstādītas, ļaujot apmeklētājiem izjust Rīgas vēsturisko atmosfēru. Aicinām visus interesentus apmeklēt Latvijas Nacionālo arhīvu un iepazīt šīs unikālās liecības par Rīgu pirms lielajām pārmaiņām, kas mainīja tās seju uz visiem laikiem. Pilsēta ir bijusi lieciniece daudziem notikumiem, un tagad arī mums ir iespēja iepazīt tās pagātni.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas