
Trīs brūkleņu ievārījuma versijas. Receptes no pagātnes
Brūklenes – rudens ogu karaliene
Viena no Latvijas atvasaras un rudens garšām nenoliedzami ir brūklenes. Šīs saldi rūgtenās ogas ir cieņā ne tikai mūsu ēdienkartē, bet arī kultūrā un tradīcijās. Brūklenes ir ne tikai gards našķis, bet arī ievērojams vitamīnu un antioksidantu avots, kas veicina mūsu veselību, īpaši gada vēsajos mēnešos. Tās ir bijušas iecienītas visā Latvijas vēsturē, un to popularitāti apliecina arī 1934. gada 1. septembra izdevumā "Zeltene" publicētās brūkleņu ievārījuma receptes.Trīs senās brūkleņu ievārījuma receptes
Izmēģināsim trīs brūkleņu ievārījuma versijas, kas, neskatoties uz laika ritumu, joprojām saglabājušas savu pievilcību un garšu. Šīs receptes var kalpot kā iedvesma, lai izveidotu paša ražotu ievārījumu, kas lieliski papildinās rudenīgos un ziemas vakarus.1. Brūkleņu ievārījums ar cukuru
Sastāvdaļas: - 1 kg brūkleņu - 500 g cukura Pagatavošana: 1. Brūklenes noskalot un attīrīt no kātiņiem. 2. Ieliec brūklenes katlā ar cukuru un šķipsniņu ūdens. 3. Vāri uz lēnas uguns, līdz ogas mīkstina un masa sāk sabiezēt. 4. Ievārījumu lej burkās un noslēdz.2. Brūkleņu ievārījums ar citronu
Sastāvdaļas: - 1 kg brūkleņu - 400 g cukura - 1 citronu (sula un rīvēta miza) Pagatavošana: 1. Brūklenes noskalot un sakārtot, iespējams, ka daži paraugāmi jāizmet. 2. Maisiet ogas ar cukuru un pievienojiet citrona sulu un mizu. 3. Vāri uz lēnas uguns, maisot, līdz masa kļūst viendabīga. 4. Ievārījumu lej burkās un noslēdz, lai citrona garša piešķirtu svaigumu.3. Brūkleņu ievārījums ar kanēli
Sastāvdaļas: - 1 kg brūkleņu - 500 g cukura - 1 tējkarote kanēļapu Pagatavošana: 1. Brūklenes sakārtot un noskalot. 2. Ieliec ogas katlā kopā ar cukuru un kanēli. 3. Vāri, līdz ogas paliek mīkstas un cukurs izkusis. 4. Ievārījumu pārliec burkās un, ja vēlies, pievieno papildu kanēļa miziņas smaržu.Izmēģini pagātni savā virtuvē!
Šīs receptes ir ne tikai garšīgas, bet arī rada sajūtu par tradīciju un pagātni. Izmēģinot kādu no šīm brūkleņu ievārījumu versijām, tu ne tikai pagatavos gardu našķi, bet arī sniegs iespēju iepazīt Latvijas kulināro mantojumu. Garantēti, ka šie ievārījumi lieliski saderēs ar pankūkām, maizītēm vai kā piedeva svaigiem desertiem. Nākošais rudenis var nākt ar jaunām garšām un senatnes receptēm, kas ienesīs siltiķu garšu tavu mājvietā.
Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit