• 2024. gada 31. augusts 10:00
  • Delfi
  • 40

"Un atbilde – buļ, buļ, buļ." Kā ārzemēs dzīvojošie mazbērni pavada vasaru pie vecmāmiņām Latvijā?

Vasaras pie vecmāmiņām – saikne ar Latviju

Kopš 2000. gadu sākuma Latviju ir pametuši vairāk nekā 300 tūkstoši cilvēku, lielākoties meklējot labākus apstākļus un iespējas ārvalstīs. Laikā, kad daudzi pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados dzimušie ir kļuvuši par vecākiem, ir sākuši dzimt pirmie bērni, kuri aug un mācās citās valstīs. Vasarās šie bērni bieži ierodas pie vecmāmiņām Latvijā, kur iepazīstas ar savas ģimenes tradīcijām un kultūru.

Valodas bari – kā notiek komunikācija?

Bērni, kuri pavadījuši lielāko daļu sava dzīves laika ārzemēs, bieži runā vairākās valodās. Tomēr, ierodoties Latvijā, viņiem var būt grūtības saprast un izmantot latviešu valodu, ja viņi to nezina pietiekami labi. "Manas mazmeitas vispirms sāk runāt angliski, un tikai pēc tam, kad es viņām dāvāju savas stāstus latviski, viņas ķeras pie tulkošanas," stāsta viena no vecmāmiņām.

Atšķirīgās pieredzes un kultūras sapratne

Mazbērnu pieredze pie vecmāmiņām ne vienmēr ir viegla, jo viņi bieži saskaras ar kultūru un dzīvesveidu, kas ievērojami atšķiras no tā, pie kā ir pieraduši. Vecmāmiņas stāsta, ka ir jāpielāgojas mazbērnu ieradumiem un interesēm, kā arī jāizpēta veidi, kā ieinteresēt viņus par latviešu tradīcijām. "Mēs kopā gatavojam ēdienus, spēlējam spēles, un es cenšos viņiem parādīt visu to skaisto, kas ir Latvijā," piebilst cita vecmāmiņa.

Ko mazbērniem pietrūkst? Lielāko daļu atmiņu veido kopīgās vasaras

Mazbērni, kuri ierodas no ārzemēm, atklāj, ka viņiem daudz kas pietrūkst – ne tikai svešas valodas, bet arī saikne ar ģimeni. Taču šīs vasaras, ko viņi pavada pie vecmāmiņām, kalpo kā reāls tilts starp abām kultūrām. "Viņi saprot, ka latviešu tradīcijas ir svarīgas, un šīs atmiņas paliek uz visiem laikiem," piebilst migrācijas pētnieks un LU profesors Mihails Hazans.

Vai viņi vēlas atgriezties?

Diskusijās par nākotni un atgriešanos Latvijā atspoguļojas bērnu un viņu vecāku cerības un sapņi. Ir bērni, kuri apgalvo, ka vēlētos mācīties un dzīvot Latvijā, bet ir arī tādi, kuri jūtas kā mājās tur, kur ir uzaudzināti. "Tas ir process, kas var ilgt gadiem. Taču ja bērni redz un jutīs, ka viņi ir gaidīti Latvijā, tad varbūt viņu vēlēšanās atgriezties kļūs spēcīgāka," piebilst Hazans. Vasaras pie vecmāmiņām ir vairāk nekā tikai brīvdienas – tās ir iespēja veidot saikni un sapratni, kas ilgst visā mūžā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas