• 2024. gada 25. jūlijs 15:08
  • Delfi
  • 6

"Uzticējās inženieru sniegtajiem datiem" – parlamentārieši šķetina "Rail Baltica" nedienas

Projekta fons un sākotnējie dati

Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas projekta "Rail Baltica" izstrāde norisinājās ar ambicioziem mērķiem, 2017. gadā the inženieru sniegtajiem datiem balstoties uz optimistiskām aplēsēm. Toreiz projekta izmaksas tika plānotas krietni zemāk nekā līdzīgām būvēm Eiropā, kas radīja cerības uz izdevīgāku infrastruktūras izveidi Baltijā.

Komisijas sēde un izskanējušie secinājumi

Ceturdien, 25. jūlijā, Saeimas Parlamentārās izmeklēšanas komisijā tika izskatīti "Rail Baltica" projekta īstenošanas izaicinājumi. Komisijas locekļi atklāja, ka sākotnēji piesaistītie inženieri sniedza datus, kas liedza precīzi novērtēt projekta patiesās izmaksas. Tika minēts, ka projekta viena kilometra izbūves cena bija plānota uz pusi lētākajā nekā tolaik būvētajām dzelzceļa līnijām Eiropā.

Uzticēšanās inženieriem un sekas

Izskanēja bažas par to, ka parlamentārieši un citi projekta vērtētāji ir pārlieku uzticējušies inženieru sniegtajiem datiem bez pietiekamas neatkarīgas pārbaudes. Šī uzticēšanās ir novedusi pie situācijas, kurā projekta budžets un plāni ir bijuši neprecīzi, radot papildus izaicinājumus un kavējumus projekta īstenošanā.

Nākotnes izredzes un risinājumi

Šīs nedēļas komisijas sēdē tika izskatīti iespējamie risinājumi, kā novērst līdzīgas problēmas turpmākajos projektos. Tika ieteikts veikt neatkarīgas ekspertīzes un pastiprināt uzraudzību pār inženieru sniegtajiem datiem, lai nodrošinātu ka turpmākie infrastruktūras projekti tiek īstenoti efektīvi un bez šaubīgām aplēsēm. "Rail Baltica" projekts paliek būtisks Baltijas valstīm, taču tā veiksmīga īstenošana tagad ir atkarīga no skaidriem un uzticamiem datiem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas