Vai ir tablete pret ceļu krakšķēšanu: skaidro medicīnas eksperti (+VIDEO)Veselība
Foto un virsraksts: VS
  • vakar 11:38
  • VS
  • 3

Vai ir tablete pret ceļu krakšķēšanu: skaidro medicīnas eksperti (+VIDEO)

Video skaties šeit
```html

Ceļa krakšķēšana - parādība vai problēma?

Ceļa locītavu krakšķēšana ir diezgan izplatīta parādība, kas bieži vien izraisa bažas. Traumatoloģe Elena Vaska skaidro, ka, ja krakšķēšana notiek bez sāpēm un kustību ierobežojumiem, to parasti neuzskata par nopietnu problēmu. "Biežāk kaitinošā skaņa rodas pieceļoties stāvus no tupus pozas vai strauji iztaisnojot ceļgalu," viņa stāsta un piebilst, ka šī pazīme mēdz palielināties ar vecumu.

Iespējamie cēloņi

Kā galvenais iemesls krakšķēšanai tiek minēta kavitācija – process, kad divas locītavas virsmas veido vakuumu, kas plīst, radot skaņu. Vēl viens iemesls var būt patellas disfunkcija, kas rodas, kad ceļa kauliņš kustības laikā saskaras ar nelīdzenumiem skrimšļos. Ja artikulējošā skrimšļa virsma ir nodilusi, tas var radīt pastiprinātu berzi un krakšķēšanu.

Kad jāvēršas pie ārsta?

Ja krakšķēšanu pavada sāpes, pietūkums vai stīvums, ir svarīgi konsultēties ar ārstu. Šādas pazīmes var liecināt par nopietnām problēmām, piemēram, menisku vai saišu bojājumiem. Traumu gadījumos, kad bijis kaula lūzums, var rasties avaskulāra nekroze, kas var izraisīt vēl lielākas problēmas ar locītavas funkcionalitāti.

Vai ir iespējams mazināt ceļa krakšķēšanu?

Viena no efektīvākajām metodēm krakšķēšanas mazināšanai ir vingrošana, kuras laikā tiek nostiprināti apkārtesošie muskuļi. Fizioterapeita uzraudzībā var apgūt tehniku, kā pareizi kustēties un saglabāt locītavu veselību. No sporta iesakāma peldēšana, riteņbraukšana un staigāšana.

Atbalstošas terapijas un zāles

Farmaceite Ieva Turonoka norāda, ka nav tablešu, kas varētu mīļo ceļgalu atbrīvot no krakšķēšanas. Vieglām traumām ieteicams izmantot atvēsinošus līdzekļus, piemēram, aerosolus vai ziedes. Tiek piedāvātas arī vitamīnu un uztura bagātinātāju iespējas locītavu veselības uzlabošanai, kā glikozamīns un kolagēns.

Secinājums

Lai gan ceļa krakšķēšana bieži vien nav nopietna problēma, tomēr, ja tā tiek pavadīta ar citiem simptomiem, ir jāmeklē profesionāla medicīniskā palīdzība. Savukārt, ievērojot veselīgu dzīvesveidu un regulāri vingrojot, ir iespējams nodrošināt locītavu labāku funkcionēšanu un veselību. ```

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas