• 2024. gada 16. septembris 19:56
  • JAUNS.LV
  • 39

Vai piedzīvotais zibens spēriens ietekmēs Dambju ozola dzīvotspēju? Skaidro Dabas aizsardzības pārvaldē

Pagaidām nav skaidrības par Dambju ozola nākotni

Pēdējā laikā Latvijā novērotie zibens spēriens ir satraucis dabas mīļotājus un ekoloģijas ekspertus. Jo īpaši uzmanības centrā ir nonācis Dambju ozols, kas ir viens no izcilākajiem Latvijas kokiem. Dabas aizsardzības pārvaldē (DAP) tiek paustas bažas par to, vai nesenais zibens spēriens varētu ietekmēt šī koka dzīvotspēju.

Dabas aizsardzības pārvaldes skaidrojums

Dabas aizsardzības pārvaldē norāda, ka patlaban nav iespējams precīzi prognozēt, kā zibens spēriens varētu ietekmēt Dambju ozola stāvokli. Speciālisti skaidro, ka zibens spēriens var radīt aizsprostojumus vai bojājumus koka struktūrā, taču, ņemot vērā Dambju ozola izturību, iespējams, ka tas spēs atgūties.

Kādas sekas zibens spēriens varētu atstāt?

Kā norāda DAP eksperti, zibens spēriens var radīt ne tikai mehāniskus bojājumus, bet arī ietekmēt koka veselību vispārējā kontekstā. Ja ozols ir bojāts, tā spēja cīnīties ar slimībām un vides apstākļiem var tikt ietekmēta. Taču pagaidām nav konkrētu pierādījumu par būtisku kaitējumu.

Aicina uz pacietību

Dabas aizsardzības pārvalde aicina sabiedrību saglabāt mieru un pacietību. Koku novērošana turpinās, un eksperti solījuši sniegt jauninājumus, tiklīdz būs pieejami precīzāki dati par Dambju ozola stāvokli. Dambju ozols ir ne tikai dabas simbols, bet arī daudzu cilvēku mīļākais objekts, un tā saglabāšana ir ļoti nozīmīga. Sabiedrība tiek aicināta sekot līdzi jaunākajai informācijai un atbalstīt DAP iniciatīvas koku saglabāšanā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas