Vairāk nekā puse Latvijas jauniešu ir saskārušies ar dziļviltojumiem (+VIDEO)Kriminālziņas
Foto un virsraksts: VS
  • vakar 19:05
  • VS
  • 3

Vairāk nekā puse Latvijas jauniešu ir saskārušies ar dziļviltojumiem (+VIDEO)

Video skaties šeit

Dziļviltojumi kļūst par ikdienu Latvijas jauniešiem

Vairāk nekā puse jeb 53% Latvijas jauniešu atzīst, ka vismaz vienreiz tiešsaistē ir sastapuši ar mākslīgā intelekta (MI) radītiem dziļviltojumiem, kas ir radījuši ne tikai izklaidējošu saturu, bet arī maldinošu informāciju. Aptauja atklāj, ka šī parādība ir kļuvusi par aktuālu problēmu, jo 16% jauniešu apstiprināja, ka paši ir izmantojuši dziļviltojuma tehnoloģijas iespējas.

Deepfake tehnoloģijas potenciāls un riski

Dziļviltojumi ir mākslīgā intelekta radīti viltus video, audio un foto materiāli, kas spēj pārliecinoši atdarināt cilvēku sejas un balsis. Šīs tehnoloģijas pieejamība ļauj izplatīt nepatiesu informāciju, kas nereti tiek izmantota ļaunprātīgiem mērķiem. Kā norāda Latvijas Drošāka interneta centra vadītāja Maija Katkovska, dziļviltojumi arvien biežāk kalpo kā instruments kibermobingam un dezinformācijai.

Dziļviltojumu ietekme uz jauniešiem

Aptaujas dati liecina, ka 72% jauniešu pauž nepieciešamību pēc izglītības šajā jomā, lai efektīvāk spētu atpazīt dziļviltojumus un izvairītos no maldiem. Dziļviltojumi visbiežāk izplatās sociālajos tīklos, kur tie var radīt nopietnas sekas, tostarp apmelojot personas vai izplatot dezinformāciju. Tādi viltojumi var nodarīt kaitējumu, izraisa emocionālas traumas un grauj cilvēku reputāciju.

Kā atpazīt dziļviltojumus?

Lai efektīvi identificētu dziļviltojumus, jāievēro daži padomi. Jāpievērš uzmanība sejas kustību dīvainībām, piemēram, neloģiskai acu mirkšķināšanai vai nesakritībām starp lūpu kustībām un balsi. Ja attēlu detaļas ir izplūdušas, tas var liecināt par viltojumu. Tāpat svarīgi ir novērot, vai balss sinhronizācija ar lūpu kustībām ir dabiska un vai fonā nav dīvaini artefakti.

Noslēgumā: izglītība kā risinājums

Ņemot vērā dziļviltojumu pieaugošo izplatību un potenciālās sekas, ir nepieciešams uzlabot jauniešu izpratni par šīm tehnoloģijām. Ne tikai skolēniem, bet arī pedagogiem ir svarīgi izmantot iespējas iegūt padziļinātu informāciju par mākslīgā intelekta rīkiem un to ietekmi, lai pasargātu sevi no riskiem un kļūdām, kas saistītas ar viltus saturu.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas